Bugetul propriu al judetului Timis pentru anul 2024, votat de consilierii CJT. Peste 50 milioane de euro, alocale programului de investitii

Consilierii judeteni au aprobat bugetul propriu al judetului Timis pentru anul 2024, in cadrul sedintei extraordinare de astazi, 8 februarie. Bugetul consolidat pentru anul 2024, compus din cheltuieli de functionare si alocari pentru investitii, este de 768 milioane lei.


Programul de investitii pe anul 2024 insumeaza 265 milioane lei, bugetul judetului cuprinzand sume consistente atat pentru finalizarea proiectelor incepute, cat si fonduri importante pentru investitii publice complet noi. Cele mai mari investitii in 2024 vor fi in transporturi, invatamant, cultura si pentru autoritati executive, domenii care au prevazut un buget de aproximativ 241 milioane lei din totalul de 265 milioane lei.

„1800 kilometri de piste de biciclete in toata regiunea de vest, inceperea lucrarilor la Castelul Huniade in baza celor trei finantari nerambursabile obtinute anul trecut, noul stadion si drumuri expres, acestea sunt doar cateva dintre directiile majore de actiune in 2024, un an in care vom lucra atat la implementare pe teren cat si la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

De remarcat este faptul ca aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene si guvernamentale.

Pentru  continuarea lucrarilor incepute, Consiliul Judetean a prevazut in buget suma de 640.000 de lei pentru finalizarea Centrului de colectare legume – fructe din comuna Tomnatic. De asemenea, continuarea lucrarilor la Bazinul de inot didactic din Jimbolia beneficiaza de 4,1 milioane de lei. Suma de aproximativ 4,5 milioane de lei a fost alocata  pentru locuintele ANL de la Giroc.

Castelul Huniade (proiect finantat prin PNRR) intra in reabilitare cu o finantare de aproape 9 milioane lei, obiectiv pentru care vizam si alte surse de finantare.

Doar pentru demolare, Stadionului „Dan Paltinisanu” i-a fost alocata suma de 2 milioane lei, iar pentru construirea unei noi statii pentru pompieri la Faget e prevazuta suma de 2,5 milioane lei.

De asemenea, bugetul include in continuare finantarea reparatiilor in domeniul sanatatii, Spitalul Judetean beneficiind, de exemplu, de o suma totala de trei milioane si jumatate lei.

O atentie importanta este acordata culturii. Sunt cuprinse, in acest caz,  ample cheltuieli cu actiuni culturale, precum evenimente TimCultura – in suma de 6.6 milioane lei si actiuni minimale institutii de cultura – in suma de 11 milioane lei. Este prevazuta in buget si finantarea unitatilor de cult, cu  2.4 milioane lei pentru personalul neclerical si 3.3 milioane lei pentru reparatii la  lacasuri de cult. Alte 5 milioane lei mai sunt alocate pentru finalizarea platilor aferente unor actiuni derulate prin programul Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Nu a fost neglijat nici capitolul sportiv. Pentru sustinerea sportului de performanta si a celui de masa s-a alocat suma de 3.2 milioane lei.

In ceea ce priveste infrastructura rutiera, aceasta  beneficiaza in 2024 de un buget de 41 milioane lei. Pe sectiunea de dezvoltare, pe langa obiectivele cuprinse pe programul de investitii, sunt cuprinse cotizatiile si contributii la asociatiile de dezvoltare si ADR Vest  in suma de 9.4 milioane lei, precum si rambursarea ratelor pentru creditele contractate cu suma de 23.8 milioane lei.

La capitolul drumuri, Consiliul Judetean Timis are alocati pentru intretinere si reparatii drumuri judetene aproape 43 milioane lei, cu o crestere de 31,5% fata de anul trecut. In ceea ce priveste investitiile si alocarile de fonduri pentru proiectari si documentatii ori lucrari de executie, mentionam cele mai importante proiecte:

Construirea drumului judetean de legatura pentru conectarea Aeroportului International Traian Vuia Timisoara la Autostrada A1 – 1,3 milioane lei;

Asfaltarea drum Zorani – Grosi – 4 milioane lei, din care 200.000 lei din buget judetean si 3.8 milioane lei din PNDL;

Modernizare si reabilitare drum Bazosu Nou – Bazos – Recas – 6.3 milioane lei, din care 81.000 lei din buget judetean si 6.2 milioane lei din PNDL;

Amenajare intersectie la Birda – 1,3 milioane lei;

Modernizare drum Sag – Sanmihaiu Roman – 15 milioane lei bani din fonduri Program Anghel Saligny si 390.000 lei de la bugetul judetean;

Modernizare DJ585 limita cu judetul Caras-Severin – Visag – 4 milioane lei din fonduri Program Anghel Saligny si  241.000 lei de la bugetul judetean;

Construire podet peste canal la Tapia – 4,5 milioane lei;

Modernizare drum Parta – Petroman – 3 milioane lei;

Modernizare drum Targoviste – Babsa – 6 milioane lei;

Amenajarea a doua intersectii la Giroc – 2 milioane lei;

Amenajare intersectii la Albina si Sacosu Turcesc, pe DJ 592 – 3,9 milioane lei;

Modernizare DJ592 Mosnita Noua- Lugoj (elaborare SF+PT) si a intersectilor catre satul Dragsina, comuna Darova si Comuna Boldur- 250.00 mii lei;

Modernizare drum Mosnita Veche – Giroc – 1.150.000 lei.

(Consiliul Judetean Timis)

Leave a Reply