Presedinta Ungariei, Katalin Novak, si-a dat demisia. VEZI care este motivul din spatele deciziei

Presedinta Ungariei, Katalin Novak, si-a dat demisia, in urma deciziei sale controversate de gratiere pe care a acordat-o unui barbat.


Katalin Novák, in varsta de 46 de ani, a anuntat sambata, intr-un mesaj televizat, ca se va retrage de la presedintie, functie pe care o detine din 2022. Decizia sa a venit dupa mai bine de o saptamana de indignare publica, dupa ce s-a dezvaluit ca ea a acordat o gratiere prezidentiala in aprilie 2023 unui barbat condamnat pentru ca a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor intr-un centru de copii administrat de stat.

„Am facut o greseala… Astazi este ultima zi in care ma adresez dumneavoastra in calitate de presedinte”, a spus Novak intr-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Cel putin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerand demisia presedintei Katalin Novak, in urma gratierii de catre aceasta a unui barbat condamnat intr-un dosar de pedofilie.

Inaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc in Ungaria, in aprilie 2023, presedinta Katalin Novak a gratiat circa 20 de persoane, printre care si un fost director adjunct al unui camin pentru copii, condamnat in 2022 pentru ca a tainuit fapte ale sefului sau, directorul caminului. Acesta din urma a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor baieti in perioada 2004-2016, iar adjunctul sau, gratiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsa de peste 3 ani de inchisoare.

Dupa ce aceasta gratiere a fost dezvaluita, saptamana trecuta, de un website de investigatii jurnalistice, partidele ungare de opozitie au cerut demisia presedintei Novak, fost ministru al familiei si o colaboratoare apropiata a premierului conservator Viktor Orban.

Ea a declarat, marti, ca motivatia deciziei sale privind respectiva gratiere nu este publica si ca orice gratiere este controversata prin natura sa. (I.P.)

Leave a Reply