Prima excludere din magistratura pe anul 2024: O judecatoare de la Judecatoria Galati, acuzatii grave intr-un raport al Inspectiei Judiciare

Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a dispus, in sedinta de ieri, 14 februarie, prima excludere din magistratura pe anul 2024. Masura a fost aplicata fata de judecatoarea Stoica Daniela Marilena (foto), de la Judecatoria Galati. Aceasta a primit cea mai dura sanctiune, dupa un raport distrugator al Inspectiei Judiciare, in care este acuzata de comitere a trei abateri disciplinare. 


Este vorba despre atitudinile nedemne in timpul serviciului fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii, nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor si neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege.

In schimb, Sectia pentru judecatori a CSM a respins actiunea Inspectiei Judiciare pentru acuzatia de exercitare a functiei cu rea-credinta. Hotararea de excludere din magistratura a judecatoarei Stoica nu a fost luata in unanimitate. A existat opinia separata in sensul aplicarii unei pedepse mai usoare, constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25 % pe o perioada de trei luni.

Decizia Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Care sunt acuzatiile Inspectiei Judiciare:

„Inspectorii judiciari au constatat ca faptele doamnei judecator Stoica Daniela Marilena, de la Judecatoria Galati, concretizate in atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de avocati, martori si justitiabilii; amanarea succesiva a pronuntarii, intr-un numar de 311 cauze penale, pe perioade indelungate de timp, cuprinse intre 34 si 305 zile; neredactarea in termenul legal a unui numar de 239 dosare, cu o intarziere cuprinsa intre 7 si 223 zile, de natura sa afecteze grav drepturile persoanelor implicate in procedurile judiciare referitoare la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil; exercitarea functiei cu rea-credinta prin incalcarea, in mod repetat, a dispozitiilor referitoare la prezumtia de nevinovatie si respectarea demnitatii umane, fapte comise cu ocazia solutionarii unor dosare penale.”

(G.I.)

Leave a Reply