Cum se frauda examenul pentru permis auto la scolile din Arad / Cinci politisti au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Timisoara

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timisoara au finalizat un dosar privind fapte de coruptie legate de eliberarea permiselor de conducere de catre Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Arad. In acest dosar au fost trimisi in judecata noua inculpati, intre care cinci angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, in schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obtinere a permisului de conducator auto in perioada 2022 – ianuarie 2023.


In prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, inculpatii:

MIRONESCU VASILICA BOGDANEL, la data faptelor comisar sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
GHERHES IOAN, la data faptelor inspector principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – sef principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
STOICA IONUT TIBERIU, la data faptelor agent sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de luare de mita, comise in forma simpla si continuata,

D. C. I., la data faptei administrator al unei scoli de soferi, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita,
S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita,

Si in stare de libertate, inculpatii:

B.V. si H. C., pentru savarsirea unor infractiuni de dare de mita, comise in forma simpla si continuata.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In contextul mentionat mai sus, cei cinci inculpati, politisti – examinatori in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de incredere), sume de bani cuprinse intre 200 euro – 400 euro, in legatura cu fraudarea examenelor practice, pentru obtinerea permisului de conducere.

Concret, banii ar fi fost remisi celor cinci politisti de catre intermediari, fie direct, fie prin plasarea acestora in portiera dreapta-fata a autoturismului cu care urma sa se sustina proba practica.

De cele mai multe ori, inainte de inceperea examinarii intermediarul l-ar fi „atentionat” pe politistul examinator cu urmatoarele cuvinte: „Puteti avea grija de cel/cea care este la volan?”, acest lucru insemnand pentru examinator ca doar acea persoana era dispusa sa remita/a remis sume de bani pentru a fi ajutata.

De precizat este faptul ca, spre deosebire de persoanele favorizate in maniera de mai sus, candidatii care sustineau proba practica fara a remite sume de bani ar fi fost condusi pe trasee dificile, astfel incat sa aiba cat mai multe ocazii de a comite greseli si implicit pentru a nu promova proba respectiva.

In cauza, a fost efectuata o investigatie financiara privindu-i pe inculpatii Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Gherghes Ioan, Stoica Ionut Tiberiu, Mironescu Vasilica Bogdanel, ocazie cu care s-ar fi constatat ca acestia nu ar fi putut justifica provenienta unor sume de bani cuprinse intre 300.000 lei si 206.515 euro.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune confiscarea extinsa cu privire la mai multe sume de bani / instrumente financiare / bunuri puse sub sechestru.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu 13 inculpati in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de dare de mita si complicitate la luare de mita.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)

 

Leave a Reply