“Ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta sa il salvezi e un interlop?” Judecatoarea Adriana Stoicescu, despre testele psihologice de la intrarea in magistratura

Mai multi candidati care au „picat” proba psihologica pentru admiterea in Institutul National al Magistraturii acuza comportamentul abuziv al psihologilor din comisia de concurs, dar si natura intima sau scabroasa a mai multor intrebari de la test. In acest context, dupa cum a declarat o candidata, nu mai putin de 56 de persoane care aspirau sa intre in magistratura – din primii 300 care au obtinut rezultate bune la probele juridice – au fost respinse.


Tocmai de aceea, se acuza faptul ca s-a pus mai mult accent pe rezultatul testului psihologic decat pe cunostintele juridice. Viitorii magistrati au fost intrebati daca au o viata sexuala activa sau daca le plac practicile sexuale neobisnuite.

De asemenea, printre intrebarile primite la testarea psihologica s-au numarat si intrebari care au legatura mai degraba cu tranzitul intestinal al candidatilor: „Va simtiti constipat?”, „Vi se intampla sa aveti diaree?”, „Aveti probleme cu stomacul?”.

„Este chiar asa de importanta textura excrementelor viitorilor magistrati?”, s-a intrebat fosta candidata de la concursul la INM, institutie aflata in coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii care pregateste viitori procurori si judecatori.

Referindu-se la intrebarile cel putin nepotrivite de la testarea psihologica a candidatilor la INM, din ultimii ani, judecatoarea Adriana Stoicescu, de la Curtea de Apel Timisoara, spune ca nu ar trece, nici domnia sa, proba psihologica la admiterea in magistratura.

“Nu inteleg de ce ar trebui sa te pregatesti pentru o testare psihologica. Nu inteleg de ce trebuie sa existe un manual care sa te invete cum sa raspunzi la intrebarea “l-ai citit pe Balzac?”. Nu stiu daca sunt firesti intrebarile despre viata sexuala sau despre ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta sa il salvezi e un interlop. Nu este cazul sa acuzati psihologii examinatori pentru numarul candidatilor respinsi cat timp nu cunoasteti care este profilul avut in vedere de comisia de examinare”, spune Adriana Stoicescu, cu precizarea ca „Jobul asta nu e un job de la 8 la 16, ci o vocatie, pe care nu o poti identifica niciodata intr-un interviu de 15 min”.

Consiliul Superior al Magistraturii a reactionat, la cateva zile dupa ce mai multe marturii ale fostilor candidati au aparut in spatiul public, denuntand o „campanie mediatica negativa” si ca psihologii desemnati sa realizeze testarea, respectiv reexaminarea psihologica, au fost numiti prin hotarare a Plenului CSM.

„Bateriile de teste utilizate in cadrul testarii sunt avizate de catre Colegiul Psihologilor din Romania, neexistand diferente in aceasta privinta intre concursurile derulate in prezent si cele derulate incepand cu anul 2021”, se mentioneaza intr-un comunicat al CSM. (G.I.)

16 thoughts on ““Ce ai face daca iti e copilul pe moarte si singurul care te poate ajuta sa il salvezi e un interlop?” Judecatoarea Adriana Stoicescu, despre testele psihologice de la intrarea in magistratura

  1. 1 – nu are nimeni garantia ca ce povestesc astia e adevarat
    2 – daca e o problema cu testarea tre adusi psihologi mai buni, pentru ca testarea psihologica este foarte buna si ar trebuilargita la cat mai mutle categorii: magistrati, avocati, politisti, politicieni etc
    3 – unele intrebari isi au sensul, doar ca nu le gasesc astia sensul
    4 – astia se considera asa mari zeritati incat nimeni nu-i poate critica sau testa, nu?!

  2. Judecătoarea Adriana Stoicescu are dreptate. Aceste teste sunt o mascaradă si incalca drepturile candidatilor. Cine naiba sunt acesti psihologi care habar nu au de munca unui judecător, cine le da lor competente sa decida ca un candidat care a obtinut rezultate bune la probele de specialitate trebuie respinsi la aceste teste imbecile? E şocant si degradant si incredibil! CSM-ul doarme? Ce intrebari cretine in aceste teste? Chiar in asemenea hal de degradare s-a ajuns! Acesti psihologi care nu au fost in viata lor intr-o sala de judecata, care habar nu au ce face un judecator, sunt niste indivizi care isi depasesc atributiile meseriei lor. Ei nu sunt sunt capabili sà stabileasca daca un candidat va fi un bun judecator pe baza unor intrebari absurde si imbecile si a unor interpretari ale raspunsurilor la aceste intrebari, fara nicio relevanta pentru profilul psihologic al unui viitor magistrat! Renuntati la aceasta mascaradă, nu suntem in lumea lui Kafka ci in lumea reală! Minți idioate!

  3. Am fost cadru didactic universitar 30 de ani, pana la pensionarea la limita de varsta. Dupa 1989 am facut controlul medical anual, control la care exista si o componenta de “control psihologic”.
    Testele psihologice la care trebuia sa raspundem se evidentiau prin stupiditate absoluta iar “fatucile” care ziceau ca ne supun controlului psihologic nu puteau sa justifice rostul acestor in intrebari. Imi aduc aminte ca intr-un an nici macar una dintre intrebari nu facea referinte la activitatea intelectuala.
    Cred ca moda acestor controale psihologice este una dintre idioteniile la moda.

  4. Testul psihologic este o arma a sefilor pentru identificarea obedientilor si de control al idezirabililor, mentit sa te unileasca si sa iti dovedeasca ca indiferent cat de bun esti profesional, ei te pica ca asa vor. Degeaba desenezi basini, iei medicamente fara prescriptie, te futi sau nu sau apelezi la interlopi, rezultatul este asa cum îl vrea șeful. Aceleasi raspunsuri la 2 cadidati pot avea pubctaje diferite.
    Pai la cati jidecatori dezaxati orin interlopi sunt in magistratura te intrebi cu au trecut astia testele. O mare parte din judecatori sunt afecati de stre asta ca sa o spun elegant.
    Oricum iti interzic sa profesezi daca ai tensiune, diabet si alte bolicele. Daca te uiti la judecatori de Curte aia sunt toti bolnavi psihici sau cu boli ce impiedica exercitarea profesiei. Totul e o vrajeala.

  5. Testul psihologic este extrem de important într-o asemenea profesie. Testează personalitatea, psihicul , aptitudinile persoanei pentru cariera acesteia. Vulnerabilitatea la stres, care într-adevăr este imensă, testează emoțiile, inteligența emoțională, duritatea sau sensibilitatea.
    Dacă un jucător nu poate face față acestor teste, cum va face față stresului și emoțiilor din sala de judecată?! Dacă judecătorul este înclinat către “anumite” practici, cum va putea să fie nepărtinitor când va judeca o cauză?!
    Lumea în care am ajuns să trăim a ajuns o junglă! Anormalul a ajuns să fie considerat normal!
    Testele trebuiesc să fie foarte dure pentru a putea să scoată la iveală ceea ce este adânc aflat în psihicul uman. Doar astfel se poate stabili dacă un jucător va face față meseriei.
    O persoană poate să fie extrem de calificată în specialitatea pe care o are, dar dacă psihicul este îndreptat către a face fapte rele, aceasta își va folosi inteligența și cunoștințele pentru a face fapte reprobabile.
    Se cunoaște că de-a lungul timpului au existat persoane cu o inteligență remarcabilă, dar au făcut acte care nu corespund umanului. Cum ar fi crime, jafuri, “crime” economice. Pentru că mintea lor este diabolică.

  6. Dar,pe judecătoarea de la Constanța care mesteca gumă și a întrebat dacă mortul este în sală, cerând și buletinul de identitate al decedatului, a testat-o psihologic cineva?

  7. Nu sunt psiholog si i-am urat pentru ca odata la trei ani dadeam teste o zi intreaga. Multe dintre probele si testele date par ca nu au legatura cu profesia dar judecatorii trebuie sa vada ” the whole picture”. Intrebarile par stupide dar raspunsul la ele le arata psihologilor ce fel de om esti. Pe cei care au scris si comentat dintre candidati numai din ce au scris pe aici, d.p.d.v. neautorizat, i-as fi respins.
    P.S. intrebarile scabroase combinate cu altele tampe arata cat de sincer si onest estiSau ce fel de frustari au. In concluzie eu cred ca testul psi la candidati dureaza prea putin. Trabuie “storsi” o zi intreaga..

  8. Două întrebări le-aș pune viitorilor “magistrați”:
    1) V-ați gândit vreodată la pensia specială?
    2) Cât timp veți tergiversa o cauză simplă?

  9. Testarile psihologice sunt anteriorly verificarii cunostintelor profesionale peste tot, mai putin la INM si magistratura. Daca nu esti apt psihologic , de ce sa ti mai rupi ani din viata sa te pregatesti profesional?! Se doreste sa fie inscrieri masive la acest examen, sa se plateasca taxe mari… fabrica de bani?! Ca bataie de joc la adresa candidatilor este!

  10. Ar trebui să ne întrebăm ce firma/companie/cabinet medical individual de psihologie a primit sarcina/ctr. cu INM de a fi delegat să întocmească un astfel de chestionar (plătit din fonduri publice) și ce legătură există între ele !?…

  11. Sunt multe întrebări care par ce tin de latura de tip ancheta a unor servicii de informatii.
    Asta nu exclude importanța testatii psi.
    Doar ca acest tip de testate impune psihologi de top si curați lacrimă? Unde îi găsești? Dacă ii găsești poti promova un corp de judecători curați lacrimă? Dacă da atunci sistemul subteran se surpă, deci…

  12. Păi e foarte importantă textura căcatului unui judecător, pentru că dacă în timpul unei ședințe, judecătorul este constipat și îl doare burta nu mai poate fi atent și înțelege probele propuse. De asemenea dacă este constipat cînd emite motivarea unei sentințe, posibil să interpreteze în mod eronat administrarea probelor.

  13. Functia de judecator nu este pentru oricine! Intrebarile sunt fix din ce trebuia sa invete despre ROI-ul acestei functii!

  14. Testul psihologic a fost format din 2 probe, una scrisă + un interviu. Toate întrebările la care se face referire (fecale, sex, interlopi) fac parte din proba scrisă iar asta nu se subînțelege de nicăieri. Ești tu cu foile în față, nu cu un alt om care te întreabă chestiuni scatologice. Pachetele astea de teste sunt formate din sute de întrebări care te iau așa și pe dincolo, te întreabă același lucru de 3, 4 ori în forme diferite, iar fiecare întrebare ajută la determinarea unui profil. Sunt făcute să te enerveze. Pentru că o dată ce ai lăsat garda jos, se vede adevaratul “tu”, ăla pe care încerci să-l ascunzi. Se întrezărește adevărata motivație pentru care ești acolo, încep să prindă contur rezistența ta la stres, felul în care știi să exerciți autoritate în jur + multe multe altele.
    Interviul cu psihologul vine după proba scrisă și este de natură a clarifica neconcordanțele din răspunsuri. De exemplu de ce rezultă din testul scris că ești deopotrivă sufletul petrecerii și extrem de introvertit? Nu cumva are mare sens să aflăm în ce alte chestiuni ai fost duplicitar? Fiindcă atenție, o dată ce ai intrat în magistratură, foarte greu mai poți fi dat afară și poți face inconștient mult rău. Mult rău justițiabililor, mult rău prestigiului profesiei, mult rău celorlalți colegi, șamd. Căutați puțin înainte să asumați rea voință, neglijență sau incompetență, eu nu consider că e niciuna din astea. Cel puțin din partea celor care au testat.

  15. Acum 20 de ani, repartizarea spre instanțe se făcea de Institutul Național de Magistratură. Acolo erau evaluați viitorii judecători. Și la interacțiunea cu ei chiar exista logica în exprimare, contact vizual, cursivitatea conversației și empatie în colaborarea ierarhică…
    Nu existau texte despre compoziția fecalelor și înclinații sexuale 🙄

Leave a Reply