Daune de 40.000 de lei, dupa ce o pisica British Shorthair a fost sfasiata de maidanezi! Proprietarii animalului au dat primaria in judecata

O familie din judetul Iasi a carei pisica de rasa a murit sfasiata de caini in 2021, a dat in judecata primaria si cere daune de 40.000 de lei. Oamenii spun ca de vina pentru incident sunt autoritatie locale din localitatea Aroneanu, care nu ar fi luat masuri impotriva haitelor de caini fara stapani din comuna. Judecatoria Iasi a respins actiunea familiei, insa procesul va continua in fata Tribunalului, scrie Ziarul de Iasi.


Pisica, British Shorthair de rasa pura, fusese un cadou din partea sotului pentru sotie, in 2015, cand cei doi parteneri de viata s-au cunoscut. Ulterior, copilul celor doi s-a atasat de ea, iar pierderea ei a fost o trauma pentru toti trei, spun acestia.

Felina, scrie sursa citata, ar fi cazut prada cainilor vagabonzi din comuna pe 27 iunie 2021. De altfel, in instanta, sotii D. au aratat ca problema cainilor fara stapan este una veche in comuna Aroneanu. In actiune e mentionata si o situatie in care un caine vagabond sarise, la gard, la copilul lor de 3 ani care se juca in curte, dar si un alt caz, in care o femeie din comuna si fetita ei de 8 ani fusesera atacate de caini, scrie sursa citata.

Pentru pierderea animalului de companie, familia a dat Primaria Aroneanu in judecata si a cerut daune materiale de 10.000 de lei, respectiv daune morale de 30.000 de lei.

De cealalta parte, reprezentantii Primariei Aroneanu au sustinut ca familia se face vinovata pentru moartea pisicii, pentru ca nu si-ar fi securizat corespunzator proprietatea. Totodata, pentru ca incidentul ar fi avut loc noaptea, fara martori oculari, nu exista probe ca pisica ar fi fost ucisa de cainii fara stapan si nu de cainii vreunui vecin.

Primaria a contestat si suma ceruta de localnici drept despagubiri. „Cu toata dragalasenia de care indiscutabil este capabila o pisica, aceasta ramane totusi un animal a carui disparitie chiar si brutala, nu comporta o suferinta pentru acoperirea careia sa se justifice acordarea unei despagubiri cu o astfel de intindere”, au afirmat reprezentantii Primariei Aroneanu, citati de Ziarul de Iasi.

Potrivit actelor depuse la dosar, primaria Aroneanu a avut un contract de gestionare a cainilor fara stapan incheiat, valabil insa doar pentru anul 2018. Potrivit sursei citate, o parte din trupul pisicii fusese gasit intr-o alta curte, la doua case distanta. Scenariul rezultat li s-a parut  neverosimil magistratilor Judecatoriei Iasi, care au respins actiunea familiei.

Procesul va continua, insa, in fata Tribunalului Iasi. Dosarul a fost inregistrat pe rolul acestei instante, urmand sa fie stabilit primul termen de judecata, mai scrie sursa citata. (I.P.)

Sursa foto: thepetclub.ro

 

Leave a Reply