ANAF: Precizari privind functionalitatea Sistemului National RO e-Transport / Ce trebuie sa stie transportatorii despre generarea codului UIT

Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, referitoare la functionalitatea Sistemului National RO e-Transport, ANAF transmite urmatoarele precizari:

Sistemul RO e-Transport, implementat pentru reducerea evaziunii fiscale si crearea unui mediu de afaceri concurential sanatos, este disponibil contribuabililor 24/7. Astfel,  codul UIT (codul generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri) poate fi generat din timp, in vederea desfasurarii in bune conditii a transporturilor rutiere de bunuri supuse monitorizarii.

In conformitate cu art. 11, alin. (1) din OUG 41/2022, pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021, contribuabilii prevazuti de lege isi pot obtine cod UIT cu suficient timp inaintea inceperii transporturilor, evitandu-se astfel eventuale situatii ce ar putea avea ca o consecinta directa intarzieri.

Mentionam faptul ca, Sistemul RO e-Transport, ca orice sistem informatic, poate inregistra, in varfurile de supra-solicitare, incetiniri in validarea proceselor complexe pe care le deruleaza.

In acest sens, ANAF depune eforturi pentru a asigura o functionare fluenta si fara intreruperi cu RO e-Transport, fiind efectuate demersuri de optimizare a performantei si de scalabilitate a sistemului, astfel incat sa poata face fata varfurilor de solicitare fara a compromite timpul de raspuns.

ART. 11 (1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 8^1 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz. (ANAF)

Leave a Reply