ANAF: Precizari privind functionalitatea Sistemului National RO e-Transport / Ce trebuie sa stie transportatorii despre generarea codului UIT

Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, referitoare la functionalitatea Sistemului National RO e-Transport, ANAF transmite urmatoarele precizari:


Sistemul RO e-Transport, implementat pentru reducerea evaziunii fiscale si crearea unui mediu de afaceri concurential sanatos, este disponibil contribuabililor 24/7. Astfel,  codul UIT (codul generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri) poate fi generat din timp, in vederea desfasurarii in bune conditii a transporturilor rutiere de bunuri supuse monitorizarii.

In conformitate cu art. 11, alin. (1) din OUG 41/2022, pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021, contribuabilii prevazuti de lege isi pot obtine cod UIT cu suficient timp inaintea inceperii transporturilor, evitandu-se astfel eventuale situatii ce ar putea avea ca o consecinta directa intarzieri.

Mentionam faptul ca, Sistemul RO e-Transport, ca orice sistem informatic, poate inregistra, in varfurile de supra-solicitare, incetiniri in validarea proceselor complexe pe care le deruleaza.

In acest sens, ANAF depune eforturi pentru a asigura o functionare fluenta si fara intreruperi cu RO e-Transport, fiind efectuate demersuri de optimizare a performantei si de scalabilitate a sistemului, astfel incat sa poata face fata varfurilor de solicitare fara a compromite timpul de raspuns.

ART. 11 (1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 8^1 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz. (ANAF)

One thought on “ANAF: Precizari privind functionalitatea Sistemului National RO e-Transport / Ce trebuie sa stie transportatorii despre generarea codului UIT

  1. Este important sa ne informam corect despre functionarea Sistemului National RO e-Transport implementat de ANAF, avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public. Acest sistem are ca scop reducerea evaziunii fiscale si crearea unui mediu de afaceri concurential sanatos, fiind disponibil 24/7 pentru contribuabili. Este esential ca codul UIT, care identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale supusa transportului de bunuri, sa fie generat din timp pentru a asigura desfasurarea in bune conditii a transporturilor rutiere. Conform legii, contribuabilii isi pot obtine codul UIT cu suficient timp inaintea inceperii transporturilor, evitand astfel intarzieri neplacute.

Leave a Reply