Taximetristii au blocat circulatia din Timisoara, protestand impotriva soferilor de la Uber si Bolt. VEZI revendicarile

Sute de taximetristii au pornit intr-un mars de protest, miercuri, 6 martie, pe strazile din Timisoara pentru a atrage atentie autoritatilor fata de nemultumirile lor. Supravegheati de politisti, ei au pornit de la Heaven, au trecut pe la Consiliul Judetean Timis si apoi pe la Primaria Timisoara si s-au intors de unde au plecat.


Protestul din strada vine, la cateva zile, dupa ce, in parcarea de la Modex, patru taximetristi au intrat in greva foamei pentru a cere reglementarea taximetriei de tip ridesharing.

Sunt calare pe noi politia si politia locala in fiecare zi. Este o hartuiala groaznica. L-a amendat pe un coleg ca nu are harta, cand acuma nu se mai foloseste harta, ci tableta si GPS-ul. Este groaznic. In secolul in care traim noi al digitalizarii sa iti mai ceara harta!

Problema este ca ei se iau dupa o lege veche care nu e actualizata. Pe mine m-au amendat ieri ca nu am rupt biletul, bonul fiscal, dar clientul nu avea nevoie de acel bon si a ramas in masina. Ca sa vedeti cati sunt de porniti pe noi politistii locali!” ne-a declarat unul dintre taximetristi.

El a vorbit si de o parte dintre revendicari: ”Stiti ce cerem noi? Cateva revendicari principale, dar sunt mai multe in ordonanta pe care am cerut sa o aprobe:

Sa fie doua masini de taxi raid sharing, la mia de locuitori, ca sa fie si ei limitati ca si noi taximetristii clasici. Sa faca si ei ITP-ul la sase luni. Sa aiba licenta de transport exact ca si noi taximetristii. Si foarte important: sa nu poata executa serviciul de raid sharing daca soferul nu este din Timisoara.

Deci sofer respectiv sa fie din localitatea unde face acest serviciu. Asa este normal. Sa intre in legalitate si ei asa cum suntem si noi ca multi foarte multi lucreaza in ilegalitate. Sa se supuna acelorasi rigori ca si noi. Sa fie inregistrati la finante.

Protestul taximetristilor de la Bucurestiului, de aici din Timisoara si din celelalte orase solicita ca si soferul de raid sharing sa intre in legalitate ca si noi, sa se supuna acelorasi legi ca si noi fiindca si ei fac taxi ca si noi.

Si in primul rand sa nu mai fim hatuiti de politistii locali si de politistii “, a declarat unul dintre participantii la protest.

Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN se solidarizeaza cu toate formele de protest legale ale taximetristilor din Romania si solicita Guvernului Romaniei si Parlamentului Romaniei sa restabileasca in regim de urgenta echilibrul intre cadrul de reglementare pentru activitatea de taximetrie si activitatile de transport alternativ de persoane!

In 2024, taximetristii au tras numeroase semnale de alarma, atat la Bucuresti, cat si in tara, cu privire la situatia deplorabila a conditiilor de viata si de munca in acest domeniu de activitate, puternic dereglementat, prin adoptarea unei legislatii defectuoase si paralele privind un asa zis “transport alternativ de persoane”.

Luna trecuta s-au desfasurat la Guvernul Romaniei si la Ministerul Transporturilor, consultari privind modificarea OUG 49/2019 – act normativ care reglementeaza transportul alternativ.

Asociatia Nationala a Patronatului Operatorilor de Transport in Regim de Taxi – ANPOTRT, (organizatie care a reprezentat si interesele membrilor altor organizatii ale societatii civile din taximetrie:

Asociatia Banat Crisana – Taxi, Asociatia de Monitorizare Taxi Transilvania, Asociatia Clubul Taximetristilor Liberi de Pretutindeni, Asociatia Taxi Transilvania, Asociatia Banat Taxi, Asociatia Soferilor de Taxi Bucuresti-Ilfov) au prezentat atunci asa cum au facut-o si in ultimul an, propunerile de imbunatatire a acestei ordonante de urgenta.

Din pacate, desi Guvernului Romaniei i-au fost infatisate in mod repetat problemele din acest sector si propunerile de imbunatatire a legislatiei, se tergiverseaza in continuare adoptarea unei decizii politice care sa restabileasca echilibrul intre prevederile din legea taximetriei si legea privind transportul alternativ de persoane.

In aceste conditii, protestele taximetristilor din intreaga tara au continuat si in luna februarie si martie prin proteste de amploare in Piata Constitutiei din Bucuresti si in Timisoara si vor continua si in luna martie.

Multi taximetristi din tara sunt in greva foamei – forma individuala de protest, expresie a starii de disperare la care au ajuns ca urmare a indiferentei autoritatilor cu putere de decizie in acest domeniu.

Protestatarii sustin in Uniunea Europeana este de notorietate lobby-ul puternic al companiilor care gestioneaza platformele on-line pentru transportul alternativ de persoane.

In multe state, concurenta neloiala a acestor platforme nu a fost tolerata si acest lucru trebuia sa dea de gandit Guvernului si Parlamentului Romaniei asa cum s-a intamplat si in alte tari cum ar fi: Austria, Bulgaria, Belgia, Cipru, Ungaria, Serbia, etc.

“Consultarile pe care camarazii nostri taximetristi le-au avut marti, 5 martie 2024, cu reprezentantii partidelor parlamentare si in special cu reprezentantii fortelor politice care la acest moment au majoritatea in Parlament, pentru a modifica imediat anomaliile din OUG 49/2019, sunt binevenite si restabilesc contactul firesc cu cetatenii si lucratorii romani afectati de situatia creata prin adoptarea unei legislatii dezechilibrate, favorabila doar modelului de afaceri disruptiv si extractiv promovat de companiile de servicii care gestioneaza platformele globale de transport alternativ de persoane”, mai sustin protestatarii.

Reprezentantii taximetristilor au precizat foarte clar ca nu se opun progresului tehnologic si ca solutiile propuse de aceste platforme pot moderniza si eficientiza transportul de persoane, insa situatia de pana acum nu mai poate continua avandu-se in vedere circumstantele si argumentele mai sus prezentate.

In final, protestatarii au transmis urmatorul mesaj:

“Facem un apel catre Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei sa se trezeasca si sa scape din “vraja platformelor” care la acest moment preiau ostil o mare parte a pietei romanesti de transport de pasageri, calcand in picioare reguli elementare privind concurenta pe o piata libera, utilizand cele mai scazute standarde sociale si aplicand la scara larga metode de optimizare fiscala deosebit de agresive si de daunatoare bugetului de stat!

Taximetristii sunt cetateni ai Romaniei si au nevoie urgent de protectia Guvernului si a Parlamentului Romaniei, pentru a putea sa-si desfasoare activitatile conform legii taximetriei, pe o piata libera, unde se asigura un climat de justitie din perspectiva legislatiei concurentiale, fiscale si sociale !!!

Nu sunt necesare 30 de zile pentru a face ceea ce trebuia facut inca din anul 2016 !!!”. (C.R.)

Sursa: Ziua de Vest

 

Leave a Reply