Un avocat care a sprijinit mafia imobiliara din Bucuresti, retinut pentru 24 de ore! Procurorii DNA vor cere arestarea preventiva

Un avocat din Baroul Bucuresti a fost retinut, azi, de procurorii DNA, fiind acuzat ca a sprijinit mai multe persoane sa intre in posesia unor imobile din Bucuresti, uzand de metode nelegale.


„Ar fi determinat notari si executori judecatoresti, care, actionand fara vinovatia prevazuta de lege, ar fi emis certificate de mostenitori sau ar fi procedat la realizarea unor executari silite, aceste demersuri avand ca finalitate prejudicierea mostenitorilor legali ai persoanelor decedate”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa emis, azi, de DNA.

Iata noul comunicat al DNA, in cauza mediatizata prin comunicatul nr. 218/VIII/3 din 13 martie 2024

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 13 si 14 martie 2024, a inculpatilor:

E.P., avocat in Baroul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte),
– fals intelectual
– uz de fals,

S.N.F. pentru savarsirea infractiunilor de:
– instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,
– complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– marturie mincinoasa,

R.C.P., pentru savarsirea infractiunilor de:
– instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,

V.D.M.A., pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala fata de alte opt persoane.

Precizam ca, initial, cercetarile in aceasta cauza au fost desfasurate de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care a efectuat activitati sustinute si a facut posibila instrumentarea dosarului.

In ordonantele procurorilor anticoruptie se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Prezenta cauza vizeaza modalitatea nelegala in care, in perioada 2018-2022, mai multe persoane, ar fi intrat in posesia unor imobile situate pe raza municipiului Bucuresti, ce au apartinut unor persoane decedate.

Mecanismul infractional folosit de persoanele cercetate ar fi fost unul complex si ar fi constat, printre altele, in: identificarea imobilelor care prezentau interes, procurarea sau realizarea documentelor false (contracte de imprumut, testamente etc.), identificarea persoanelor de interes (ex. avocati), care sa-i ajute la redactarea documentelor si care sa le confere o anumita credibilitate in fata notarilor, executorilor judecatoresti, si, ulterior, vanzarea imobilelor respective.

In contextul mentionat mai sus, persoanele cercetate, printre care si inculpatii S.N.F., R.C.P. si V.D.M.A., in unele cazuri beneficiind si de ajutorul avocatului E.P., ar fi determinat notari si executori judecatoresti, care, actionand fara vinovatia prevazuta de lege, ar fi emis certificate de mostenitori sau ar fi procedat la realizarea unor executari silite, aceste demersuri avand ca finalitate prejudicierea mostenitorilor legali ai persoanelor decedate, indreptatite sa intre in posesia imobilelor.

Profitul obtinut de persoanele cercetate din tranzactionarea ulterioara a acelor imobile, obtinute in maniera de mai sus, ar depasi suma de 1.365.223 lei.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 martie 2024, inculpatii E.P. si S.N.F. urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Investigatii Criminale, care au fost delegati sa desfasoare mai multe activitati procedurale. (V.E.)

Leave a Reply