VIDEO / Noul terminal Plecari Externe Schengen, inaugurat cu mare fast la Aeroportul International Timisoara

Romania a intrat, oficial, in spatiul Schengen, cu transporturile aeriene si maritime, prin inaugurarea noului terminal Plecari Externe Schengen de la Aeroportul International „Traian Vuia” Timisoara, in prezenta principalilor ministri si lideri politici din Romania.


Cu o investitie de aproape 40 milioane de euro, din fonduri europene, aici a fost ridicata o noua cladire, cu dotari de ultima ora si spatii generoase, care sa ofere conditii excelente pentru pasagerii care pleaca din Timisoara spre zonele din spatiu de circulatie european.

La eveniment au participat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Marcel Ciolacu, primul ministru, Nicolae Ciuca, seful Senatului, Alfred Simonis, seful Camerei Deputatilor, dar si alti ministri si oficiali.

Peste doua zile, Romania intra oficial in spatiul Schengen, deocamdata la nivel aerian si maritim. Timisoreanul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, e mandru de noa realizare si spune ca in acest an se doreste intrarea si cu frontierele terestre.

Doua zile ne despart de intrarea in randul statelor Schengen, vom avea un acces mai facil pentru cetatenii romani. Ne dorim finalizata aderarea la Schengen inclusiv terestru pana la finalul acestui ani. E dovada ca Romania stie sa duca la bun sfarsit un proiect cu bani europeni.

Va marturisesc ca abia astept ca la urmatoarea mea plecare sa fiu pasager al acestui terminal nou. Ma simt implinit sa il vad finalizat, Timisoara are un aeroport asa cum merita. In doar un an va putea ajunge la trei milioane de calatori. Beneficiile se vor vedea in dezvoltarea Timisului si a Regiunii Vest.

Urmeaza linia ferata legatura cu Timisoara Est. Gara de nord e in modernizare. Se va deschide Centura sud, in vara vom avea semnata Centura Vest. Un obiectiv la care tin mult e autostrada Timisoara – Moravita. Toate finalizate au impact pozitiv.

Proiectele nu au culoare politica. Oricine e ministru al transporturilor  trebuie sa le finalizeze cu succes. Azi sunt 20 de ani de cand Romania a aderat la NATO. Acum proiectul e Schengen. Sa lasam deoparte luptele politice.  Imi doresc ca Timisoara sa ramana simbol pentru un proiect realizat. Timisoara e Schengen”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Nicolae Ciuca, liderul PNL si prim ministru, a spus ca, atat inaugurarea de la Timisoara, dar si in Schengen sunt importante pentru Romania.

Ma bucur alaturi de timisoreni de aceasta realizare simbolica. Sunt momente care incheie o etapa si incepe un viitor. E un moment important pentru Romania. Trebuie sa recunoastem permanent ce a reprezentat Timisoara pentru Romania. Arata frumos, suna frumos terminalul Schengen, la fel ca la Bucuresti vom putea zbura la Munchen sau Berlin. Sunt convins ca foarte curand ne vom bucura si de granitele terestre”, a afirmat Nicolae Ciuca, presedintele Senatului Romaniei.

Investitiile tin pasul cu nevoile comunitatii, este de parere Marcel Ciolacu, primul ministru si liderul PSD.

Este clar pentru toata lumea ca dupa 30 de ani investitiile tin pasul cu nevoile comunitatii. Toate aceste investiti ca Romania este pregatita de aderarea la Schengen. Romanii vor merge direct la portile de imbarcare. Am reusit ca de la 31 martie sa deschidem usile la Schengen. Este o reusita a Romaniei. Sper ca pana la finalul anului sa avem o intrare completa. Nimic nu se poate construi cand este haos politic. Urmeaza proiectul pentru eliminarea vizelor SUA si urmeaza aderarea la OECD. Investitiile de miliarde de euro ne aduc mai aproape de realizarea conditiilor de afara.”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Alfred Simonis, presedintele Camerei Deputatilor si al PSD Timis vorbeste despre momentul cand Timisului i se face dreptate, dupa ce ani de zile a virat cei mai multi bani la bugetul central, fara a beneficia de o investitie adevarata de acolo.

De foarte putin timp incoace a inceput sa se faca dreptate si Timisoarei si Timisului. Mi-as dori ca, in perioada urmatoare, si sunt increzator ca se va intampla asa, sa participam impreuna la inaugurarea mai multor obiective, precum cel de astazi, sa inauguram impreuna Centura Sud, sa inauguram Centura Vest, sa inauguram institutul onoclogic, sa inauguram spitalul de arsi, sa inauguram drumul expres Timisoara – Moravita cu legatura pana al Belgrad, sa inauguram Stadionul Dan Paltinisanu. Abia dupa aceea vom putea spune ca, dupa 34 de ani, s-a facut dreptate Timisoarei si Timisului”, a spus Simonis.

Noul terminal a costat in jur de 190 de milioane de lei, cea mai mare parte bani europeni, lucrarile fiind realizate de un grup de firme romanesti. Ridicarea terminalului, care are 8000 de metri patrati, s-a facut in timp record. Terminalul va avea opt porti de imbarcare si va putea procesa intre 800 si 1000 de pasageri pe ora.

Cladirea inaugurata are o zona speciala de check-in si ticketing, o sala de circulatie in zona publica, inclusiv o legatura cu Terminalul de Sosiri Schengen, o sala de control de securitate a pasagerilor si a bagajelor, inclusiv spatii comerciale, o sala de regrupare a pasagerilor, unde sunt 8 porti de imbarcare si care este amenajata pe 3 niveluri, cu ghisee de pre-boarding, zona de food-court si o zona de business lounge.

Conform lui Sorin Grindeanu, noul terminal va putea duce Aeroportul Timisoara la un total de trei milioane de pasageri pe an. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply