VIDEO / Marsul pentru Viata, si pe strazile din Timisoara! “Intreruperea sarcinii inseamna ucidere cu premeditare si este un pacat greu de iertat la Dumnezeu”

Marsul pentru Viata, care a avut loc, azi, 30 martie 2024, in Timisoara, pe traseul Catedrala Mitropolitana – Str. 20 Decembrie 1989 – Bvd. I.C. Bratianu – Bvd. Revolutiei 1989 – Prefectura, a adunat laolalta, zeci de preoti misionari, elevi seminaristi, studenti si profesori de teologie, profesori de religie impreuna cu elevii lor, APOR, ASCOR si Liga Studentilor, dar si preoti parohi si credinciosi din diferite parohii.


Scopul acestui mars, care incheie activitatile din luna martie, desemnata „Luna pentru viata”, vizeaza apararea vietii pentru fiecare fiinta umana, incepand cu conceptia pana la moartea naturala, apararea familiei si a casatoriei dintre un barbat si o femeie, pentru ca numai familia traditionala este cel mai bun ambient pentru dezvoltarea urmatoarei generatii.

Nu intamplator, manifestarile din „Luna pentru Viata” graviteaza in jurul Praznicului Bunei Vestiri si, in special, al Nascatoarei de Dumnezeu, Maica Vietii.

Avortul reprezinta astazi un fenomen social, cu consecinta directa asupra scaderii natalitatii si reprezinta, implicit, o reala amenintare demografica asupra existentei umane. Invatatura crestin-ortodoxa sustine sacralitatea vietii intrauterine si deiformitatea acesteia inca din prima clipa a existentei sale, atragand atentia asupra faptului ca embrionul uman este o persoana ce trebuie protejata.

Potrivit invataturii biblice, Dumnezeu zideste duhul omului inauntrul lui (Zaharia 12, 1), sufletul si trupul incepand sa existe deodata, din momentul zamislirii. In acest sens, avortul este o intrerupere de viata umana reala.

La fel ca si Irineu (Refutatio, 5, VI, 1), Tatian crede ca tot omul, atat in trup cat si in suflet, este creat dupa chipul lui Dumnezeu, de vreme ce omul intreg este templul Duhului Sfant.

In zilele noastre, insa tot mai multe femei refuza sa fie mame, refuzand Darul vietii, care este o binecuvantare a lui Dumnezeu, iar „femeia se mantuieste prin nastere de prunci” (1 Tim. 2, 15).

Intreruperea sarcinii inseamna ucidere cu premeditare si este un pacat greu de iertat la Dumnezeu. Asadar, refuzul de a da viata sau oprirea cursului vietii, sunt expresia unei mentalitati secularizate care a pierdut sensul spiritual al existentei umane.

Urmare hotararii Sfantului Sinod nr. 1231 din 10 februarie 2017, privind „aprobarea implicarii eparhiilor in organizarea Marsului pentru Viata, cel putin in resedintele de judet si in orasele unde sunt sedii de protopopiate”, Patriarhia Romana, in colaborare cu Asociatia Studenti pentru Viata,  organizeaza activitati si evenimente dedicate protejarii vietii.

Astfel, cu binecuvantarea Inaltpreasfintiei Sale, Ioan, mitropolitul Banatului, Sectorul invatamant si activitati cu tineretul, in colaborare cu Sectorul social si Federatia Filantropia Timisoara, au alcatuit un calendar de activitati impreuna cu profesori si studenti de la Facultatea de Teologie (UVT), profesori si elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” din Timisoara, voluntari ASCOR Timisoara si din cadrul Ligii Studentilor.

De asemenea, cele mai importante 10 licee din Timisoara, in cadrul orei de religie, vor realiza ateliere pro-viata la care sunt invitati studenti teologi si voluntari ASCOR.

Ca o noutate, anul acesta, se organizeaza doua conferinte Provita: una dintre acestea in colaborarea cu Centrul eparhial al Episcopiei Dacia Felix (25 martie a.c.) – „Construim impreuna pentru viata” – la care participa 4 cadre didactice universitare de la Facultatea de Teologie din Timisoara, precum si una dedicata preotilor si credinciosilor din protopopiatele Timisoara 1 si 2, cu titlul „Medicina si Credinta” (26 martie a.c.).

Va rugam sa considerati demersul o invitatie a dragostei si responsabilitatii misionare a Bisericii Ortodoxe Romane, luand parte la Marsul pentru Viata din 30 martie a.c., incepand cu ora 13”, a fost mesajul Mitropoliei Banatului Timisoara. Biserica, prin misiunea ei, incurajeaza adoptia si contribuie constant la ajutorarea materiala a familiilor care au copii multi si considera ca institutia familiei trebuie aparata si respectata. (E.T.)

Leave a Reply