BREAKING! De astazi, Germania a legalizat detinerea si consumul de canabis! Ora primelor jointuri legale, sarbatorita de peste 1.500 de persoane, in centrul Berlinului

Germania a autorizat, de azi, 01.04.2024, consumul extrem de reglementat de canabis, devenind cea mai mare tara din UE care a legalizat aceasta substanta printr-o reforma care provoaca tot atatea asteptari cat si temeri, relateaza AFP, citata de Agerpres.


Adultii amatori de canabis pot detine, consuma si cultiva substanta in conditii limitate de lege.

In fata emblematicei Porti Brandenburg, in centrul Berlinului, aproximativ 1.500 de persoane au sarbatorit la miezul noptii, ora primelor „jointuri” legale, aceasta schimbare, a notat un jurnalist AFP.

Niyazi, in varsta de 25 de ani, a afirmat ca vede in dezincriminarea drept „un pic de libertate in plus”.

Este „sfarsitul incriminarii a cateva milioane de oameni in Germania”, a salutat Torsten Dietrich, care a militat pentru legalizare de cateva decenii.

Germania aplica una dintre cele mai liberale legi din Europa: detinerea a 25 de grame de canabis uscat este autorizata in locurile publice, precum si cultivarea la domiciliu, pana la 50 g si trei plante per adult.

Decizia Germaniei vine dupa dezincriminarea initiata de Malta, in 2021, si Luxemburg, anul trecut.

Este vorba despre o abordare diametral opusa celei din Franta si diferita de cea din Tarile de Jos, unde consumul de hasis nu este legal, ci tolerat, in special prin „coffeeshop-uri”.

Maximum 25 de grame pe zi si nu mai mult de 50 de grame pe luna

Distributia va avea loc, de la 1 iulie, doar prin „cluburi de canabis”. Aceste asociatii non-profit vor putea vinde membrilor lor maximum 25 de grame pe zi si nu mai mult de 50 de grame pe luna.

„Consumatorul nu trebuie decat sa spuna politiei de unde a cumparat canabisul”, a explica, pentru AFP, Georg Wurth, reprezentant al Federatiei germane de canepa.

Este nevoie de acest lucru intrucat nu exista inca un circuit legal.

Cluburile, un fel de gradini de canabis comune, vor putea cultiva planta. Controlata de autoritati, fiecare asociatie va putea gazdui, in schimbul unei contributii, maximum 500 de persoane care au domiciliul in Germania de cel putin 6 luni.

Esta temeri, exprimate de multi reprezentanti ai specialistilor din domeniul sanatatii, referitoare la o crestere a consumului, in special in randul tinerilor.

Potrivit expertilor, pana la varsta de 25 de ani, consumul de canabis prezinta riscuri crescute pentru creier, care este in curs de formare.

Noua legislatie, sustinuta cu ardoare de ecologisti si liberali ai coalitiei cancelarului social-democrat Olaf Scholz, ar trebui sa faca mai eficienta lupta impotriva traficului de canabis, potrivit guvernului. (I.P.)

Leave a Reply