Postasii din Timisoara au intrat in greva generala! Pensiile si ajutoarele sociale, in pericol de a nu fi distribuite la timp?

Angajatii Postei Romane, Sucursala Timisoara, s-au raliat colegilor din toata tara si, de azi, 1 aprilie, ora 10, au declansat greva generala pe timp nelimitat.


Lucian Somesan, presedintele sindicatului, a declarat ca, dupa ce au fost facuti toti pasii legali, a fost declansata greva generala pe timp nelimitat pana la rezolvarea cerintelor postasilor.

“Suntem in conflict de munca, de luni 1 aprilie de la ora 10. Pur si simplu, amenii nu vor mai lucra, avand in vedere ca revendicarile noastre nu au fost onorate de catre companie”, a spus Somesan.

Una dintre revendicari este faptul ca, din luna ianuarie, nu mai exista contract colectiv de munca. Nu este incheiat si oamenii nu au protectie.

“Reprezentantii companie nu mai vor sa incheie contract colectiv de munca cu sindicatele si cu angajatii”, a spus Somesan.

A doua revendicarea este majorarea salariilor!

Sindicatele solicita o crestere cu 400 RON, dat fiind ca 90% din angajati vor avea salariul minim de 3.700, cat s-a anuntat de altfel.

A treia revendicare este cu privire la sporul de loialitate.

“Sunt oameni care lucreaza de 30 – 40 de ani de ani in companie si ar dori sa simta o diferenta la salariu intre cei mai noi angajati si ei, seniorii, care sunt de o viata. E vorba de 5 – 10% majorare la salariu. Din pacate totul se decide la Bucuresti aici pe plan local cam nimic nu se poate rezolva. Eu am fost si la Comisia de Dialog Social la Prefectura Timis si am atras atentia ca trebuie sa se respecte legea. Din partea sindicatului si a salariatilor se respecta legea, dar autoritatile si compania nu o respecta!”, a concluzionat Lucian Somesan, citat de Ziua de Vest.

Blocul National Sindical lanseaza in Timis si in celelalte orase din tara campania ,,Postasii nu mai vor sa fie saracii Romaniei! Stop abuzurilor din Posta Romana!”

BNS atentioneaza ca atunci cand se ajunge in situatia demararii grevei generale in cadrul companiei Posta Romana, aproape jumatate din populatia Romaniei va avea de suferit!

Asta, tinand cont de obiectul de activitate al Postei Romane, acela de a distribui pensiile catre peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale si alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acorda persoanelor aflate in situatii de subzistenta din Romania.

Si, nu in ultimul rand, este si faptul ca Posta Romana distribuie toate citatiile si convocarile de ordin procedural ale instantelor de judecata, problema de disfunctionalitate va fi una majora! – atentioneaza  BNS.

“Actiunea se desfasoara in mai mult de 30 de judete din tara”

Ionel Otelea, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, a declarat ca actiunea de protest a fost demarata in toate judetele in care sindicatul are membri. “Actiunea se desfasoara in mai mult de 30 de judete din tara, unde noi avem membrii de sindicat. Particpa la ea si au semnat pentru actiune circa 8.000 de salariati, cei aflati in schimb la ora aceasta, pentru ca noi lucram si schimb de dupa-amiaza si de noapte, iar ea se desfasoara pentru revendicare salariala. Ea este principala solicitare in momentul asta care a dus la conflict”, a declarat liderul de sindicat.

De cealalta parte, reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana au subliniat ca escaladarea conflictului de munca este una artificiala. De asemenea, oamenii au fost asigurati ca nu vor fi afectati de acest eveniment.

“Asiguram pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Nationale Posta Romana ca nu va exista nicio persoana care sa nu isi primeasca drepturile in termen, in luna aprilie! Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, pana pe 15 APRILIE, asa cum ne-am asumat angajamentul!”, arata Posta Romana. (R.G.)

Leave a Reply