Patrulele de jandarmi folosesc noua aplicatie eDAC! Scanarea cartii de identitate permite “radiografierea” imediata a persoanelor verificate

Un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate a fost implementat incepand cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare si digitalizare a serviciilor publice oferite cetatenilor romani. Acest instrument modern permite si jandarmilor din toate structurile operative de paza si ordine publica sa efectueze verificari rapide, sigure si eficiente in activitatile lor operative, cu respectarea stricta a tuturor prevederilor europene in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.


Aceasta imbunatatire tehnologica vine in contextul aderarii Romaniei la spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime, contribuind la scurtarea timpului de verificare si sporind eficienta operatiunilor desfasurate de structurile Jandarmeriei Romane.

Procedura este simpla si eficienta: cu ajutorul aplicatiei eDAC actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat si apar pe ecranul dispozitivului mobil.

Practic, datele nu vor mai fi introduse manual in sistem sau comunicate prin intermediul statiei mobile, cum se proceda pana in prezent, generand de cele mai multe ori o verificare greoaie si care presupunea un timp mai mare de asteptare, iar prin aplicatia eDAC vor fi comparate in timp real datele prezentate cu cele existente atat in bazele de date, ce apartin autoritatilor romane, cat si cele ce tin de spatiul Schengen, asigurand o trasabilitate si o acuratete superioare menite sa imbunatateasca serviciile publice pe care le oferim.

Este esential sa subliniem ca datele personale care sunt afisate pe aceste dispozitive beneficiaza de toata protectia oferita de aplicatiile utilizate de institutiile abilitate. Totodata, important de precizat este ca aceste date nu sunt stocate pe dispozitivele folosite.

Astfel, patrulele de jandarmerie au la dispozitie, pe langa celelalte mijloace tehnice din dotare, si un telefon mobil sau tableta de serviciu de pe care acceseaza in mod securizat aplicatia eDAC.

Pot fi efectuate verificari atat in ceea ce priveste documentele de identitate sau de identificare emise de autoritatile romane, cat si cele emise de alte state, in cazul persoanelor cu cetatenie straina.

Prin intermediul acestui instrument, jandarmii din toate structurile teritoriale operative ale Jandarmeriei vor putea realiza facil verificarile in teren, iar in cazul in care vor fi depistate persoane urmarite, disparute, implicate in savarsirea a diferite infractiuni, autovehicule furate, care au aplicate sechestre si in alte situatii, vor putea fi dispuse cu celeritate, masurile legale care se impun in astfel de cazuri. (Gruparea de Jandarmi Mobila Timisoara, Compartimentul Informare, Relatii Publice si cu Publicul)

Leave a Reply