Evenimentele culturale ale lunii aprilie, in Timisoara: spectacole de teatru si de opera, concerte simfonice, expozitii

Timisoara prinde viata si evenimentele reincep in orasul care isi traieste in continuare povestea momentului extraordinar care a fost anul 2023. Spectacole de teatru, concerte simfonice si nu numai, expozitii si multe altele sunt in programul lunii aprilie.


Luna a inceput cu spectacolul de opereta „Voievodul tiganilor” de Johann Strauss, programat pentru 3 aprilie, de la ora 19:00, in Sala Operei din cadrul Operei Nationale Romane. Acesta a fost urmat de concertul Corului „Ion Romanu” al Filarmonicii Banatul, pe 4 aprilie, de la aceeasi ora, la Domul Romano-Catolic.

Cea de-a 5-a editie a BETA – Bienala Timisoreana de arhitectura, care a avut loc atat la Timisoara, cat si la Resita, in perioada 4 – 8 aprilie 2024, a avut o tema aleasa in cadrul evenimentului Loading Beta.

Spectacolele de teatru sunt nelipsite din aceasta luna, iar spectacolul „Katzelmacher. Daca n-ar fi vorba despre iubire” a fost pus in scena, pe 4 aprilie, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat.

Pe data de 5 aprilie, de la ora 19:00, in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, a avut loc Concertul de Orchestra Simfonica alaturi de dirijorul Austin Chanu si solistul de vioara Florin Iliescu. In aceeasi zi, de la ora 20:00, la Casa Tineretului, a avut loc concertul sustinut de talentata artista Prima Dragoste.

Pe 7 aprilie, de la ora 16:00, a avut loc o noua reprezentatie a spectacolului de teatru „1978”, pe Calea Ghirodei 32, iar la Teatrul German de Stat, de la ora 19:30, publicul s-a bucurat de inca o reprezentatie a spectacolului „SIDY THAL”.

Premiera spectacolului „Neliniste” a avut loc pe data de 8 aprilie, in Sala Operei din Opera Nationala Romana. O creatie semnata de Ivan Viripaev si regizata de Bobi Pricop, spectacolul a pus in lumina teme precum arta si artistii, creatia si creatorii, oferind o perspectiva fascinanta asupra relatiei dintre ele si modul in care aceasta este perceputa din exterior.

Pe 11 aprilie, de la ora 19:00, publicul este invitat la spectacolul „Zorba Grecul”, care va avea loc in Sala Mare a Teatrului National „Mihai Eminescu”.

A doua zi, pe 12 aprilie, de la ora 19:30, va avea loc reprezentatia spectacolului „Tinuturile joase” la Teatrul German de Stat. Continuand seria de spectacole, pe 16 aprilie, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului National “Mihai Eminescu” gazduieste spectacolul de teatru „Romanian Psycho”.

In Sala Capitol, Orchestra simfonica a Filarmonicii Banatul va sustine un nou concert pe 19 aprilie, sub bagheta dirijorului Azis Sadikovic, alaturi de solistul Carlos Ferreira la clarinet. in ziua urmatoare, pe 20 aprilie, la FABER, de la ora 17:00, incepe seria concertelor in aer liber, primele trupe fiind Implant pentru Refuz & HVNDS, cu deschiderea asigurata de Imund.

Premiera spectacolului de balet intitulat „Creatiunile lui Prometeu / Bodies & Emotions” are loc pe 21 aprilie,  incepand cu ora 18:00, in Sala Operei din Opera Nationala Romana. Acest spectacol in doua acte, pe muzica lui Ludwig van Beethoven, este regizat si coregrafiat de Ovidiu Matei Iancu, iar scenografia si costumele sunt realizate de maestrul Dragos Buhagiar.

O alta premiera va avea loc pe data de 25 aprilie – spectacolul de teatru „Victimele datoriei”, de Eugène Ionesco si in regia lui Radu Iacoban, se va putea vedea de la ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului National “Mihai Eminescu”.

Pe 26 aprilie, orasul va fi animat de o serie de evenimente culturale de exceptie. In Sala Operei, publicul se va bucura de spectacolul de opera „Turandot” incepand cu ora 19:00. Totodata, in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Orchestra simfonica va sustine un concert dirijat de Radu Popa, avandu-l ca solist pe Andrei Ionita la pian si violoncel. In aceeasi seara, in Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely”, va avea loc spectacolul de teatru „Pericle”, la aceeasi ora, 19:00.

Luna se incheie cu spectacolul „Exod”, programat pentru data de 28 aprilie, ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului National “Mihai Eminescu”.

Astfel, in aceasta luna a primaverii, timisorenii si vizitatorii Timisoarei sunt incurajati sa se bucure de frumusetea si vitalitatea evenimentelor culturale ce ii asteapta.

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis. (I.P.)

Leave a Reply