Sparring Partners: Expozitie personala a artistului vizual Cristian Sida, pe simezele Jecza Gallery din Timisoara

Cristian Sida, unul din cei mai in voga artisti vizuali contemporani, expune la Jecza Gallery din Timisoara, in continuarea avanpremierei de la mijlocul anului trecut. Vernisajul a avut loc, sambata, 13 aprilie, de la ora 18, iar cu aceasta ocazie a fost prezentat si ultimul catalog al artistului, 16 19.


Cristian Sida, cotat drept unul dintre artistii consacrați ai Europei Centrale, a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, Salzburg etc., insa a venit momentul ca si publicul din Timisoara sa se bucure de noua sa expoziție personala de anvergura: SPARRING PARTNERS.

Expoziția aduce pe simeze aproximativ 40 de lucrari realizate in ultimii ani. Artistul a ales aproximativ 25 de lucrari pe hartie si intervenții pe fotografii si suporturi alternative, alaturi de alte 15 lucrari pe panza de dimensiuni foarte mari si medii din seriile Pour les privés d’amour et de pinard, Pigerolles, Corsica – Biguglia (2016 – 2024). Lucrarile facute la Timisoara reprezinta rememorari si revizitari ale desenelor realizate in Corsica intre anii 2021 – 2024, transpuse in aceeasi tehnica (pastel, carbune, marker) pe formate mari ori panoramice.

Pornind de la legendara piesa din 1984 a lui Paolo Conte cu acelasi titlu – Sparring Partners, Cristian Sida se afirma pe sine.

„Prin desen imi marchez locul, existența. Traiectoria mea plastica este data in mod firesc de relația complementara intre ceea ce traiesc si ceea ce visez. Obsesia pentru detalii anatomice nu este intamplatoare, insa nici premeditata. Subconstientul (meu) este un sparring partner. Desenezi zona care te doare, iar creația devine un panaceu universal, o terapie”, arata artistul.

El rememoreaza un moment – cheie in creația sa. „Puterea de convingere a liniei a fost determinata in noiembrie 2015. Intr-o noapte la hotelul Ibis din Bucuresti, G. L. mi-a pregatit un mic dejun cu 48 de carioci, o revista Soimii patriei si o para. M-a repoziționat in raport cu pictura pe panza si m-a impacat cu linia. Un exercițiu simetric, primele mele scrawls-uri s-au intamplat in 1979 pe caietele de lecții de franceza ale mamei mele”.

Azi ne invita sa ii admiram picturile si desenele – intervenții pe fotografii. Unele au in fundal o baza NATO. Momentele actuale vor fi descoperite in lucrari de ochiul atent. Dincolo de linie, accente neon, diverse medii de culoare, siluete, un AKM, un mesaj, etc.

„Desenul accidental tehnic decorativ – grafic – pictural – sculptural – orb – surd – convențional – caligrafic devine geneza. Desenul este ordonator al spațiului cu funcție estetica, organica, de schelet. Nimic prestabilit in afara suportului, desenul devine un ready-made ajustat”, afirma artistul.

Cristian Sida este unul din cei mai in voga creatori vizuali contemporani, cu sute de expoziții si numeroase rezidențe artistice in țara si strainatate. Pe langa numeroase expoziții in galerii franceze, in ultima decada a finalizat o serie de picturi murale monumentale care coloreaza cladirile Corsica sau din Mericourt, in Regiunea Nord Pas de Calais, in cadrul unui proiect al muzeului Louvre (Paris) / Lens.

Conferențiar la Facultatea de Arte si Design din Timisoara (specializarea Pictura), membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru de onoare al Association „Atelier International d’Artistes  Plasticienns”, Cristian Sida este de mai mulți ani pe jumatate rezident in Franța, unde participa la proiecte de anvergura. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de arta la Université Paris 8 si la École Supérieure d’Art de Lorraine, la Metz.

Expoziția SPARRING PARTNERS  de la Jecza Gallery va putea fi vizitata in perioada 13 aprilie – 19 mai 2024. (Georgeta Petrovici)

FOTO: Adi Piclisan

Leave a Reply