Scrisoare deschisa! Parintii elevilor de la Colegiul Economic din Timisoara, sesizare catre Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar Judetean Timis

“Va aducem la cunostinta o situatie cu care copiii nostri care sunt elevi la Colegiul Economic F.S. Nitti din Timisoara se confrunta. Este o situatie pe care nu o mai putem tolera si care se repeta de prea multe ori, iar copiii au de suferit emotional si din punct de vedere al educatiei.


Ne-am hotarat sa va spunem si dv., ca vedem, ca parinti, ca lucrurile se petrec intr-o directie gresita si vrem sa se cunoasca acest lucru.

Este timp de scoala inca, in modulul 4 , si trei profesori ai scolii cu directoarea si cu un grup de mai mult de 10 elevi se plimba prin America intr-o excursie foarte frumoasa la New York (au plecat din  3 aprilie ) pana saptamana viitoare, adica trei saptamani, punand poze de calatorie si aratind elevilor ramasi la ore la scoala ca se poate si asa, daca ai bani si merge si directorul cu tine.

Sunt si laudati ca sunt acolo si acest lucru e nedrept pentru cei ramasi. Acest grup a fost alcatuit preferential din elevi care au mai fost plecati tot in timpul scolii tot in alte tari, elevi care nu fac disciplina de firme de exercitiu pentru ca sunt mai mici (clasa 10 nu face aceasta materie). Cei care fac firme cu adevarat au ramas acasa si nu li s-a dat posibilitatea sa fie si ei selectati.

Nu a existat un anunt de selectie si locul celor care ar fi putut merge pentru ca era firma lor a fost luat pe considerente nestiute sau stiute: elevi preferati de directiune, elevi cu bani, elevi protejati mereu si bagati in fata fara a avea niste merite adevarate.

Nu ne-a interest acest lucru, am tacut, am vazut nedreptatea si suferinta copiilor dati la o parte, dar acum e prea mult pentru copiii nostri care sunt discriminati si pusi in o situatie neclara. Este bine sa pleci in timpul scolii in excursie, este posibil sa lipsesti atatea saptamani si sa pierzi materia? Pot profesorii sa plece si elevii ramasi sa aiba profesori care doar daca ii supravegheaza? Sa vina la ore secretara scolii? Asa se face carte? Nu ne pasa de cei ramasi care ei ar fi avut dreptul sa participe la asemenea deplasari dar nu au loc de cei care afla primii si care au si primii mii de euro de dat?

Este inadmisibil sa lipsesti de la scoala pentru 20 de zile cu motivul ca mergi la o expozitie de firme care este 2 zile doar (ne-am interesat si a fost intre 11-12 aprilie). S-a terminat de mult si acesti elevi si profesori inca se plimba. Poate nu au spus toate informatiile sau au mintit referitor la plecare celor de la inspectorat, pentru ca nu credem ca se accepta deplasarile pe o asa durata de timp in perioada scolii. Trei profesori pentru un grup asa de mic? Stiam ca la 10 elevi, un profesor.

Dar reiese in mod vizibil intentia de a vizita America cu un insotitor platit, pentru ca asa am aflat ca exista si o a patra persoana platita de parinti sa mearga. Dar directoarea ce rol avea?

Este inadmisibil sa spui ca faci parte dintr-o echipa fara sa faci, pentru ca grupul e o adunatura din clase, adica un grup de excursionisti. Nu e un proiect sau un concurs, pentru ca atunci s-ar fi anuntat, ar fi stiut toti elevii de el. Noi asa consideram. Totul sa fie la vedere, sa existe concurenta intre elevi, sa fie competitie si totul pe merit. Sunt elevi buni in scoala care nu au posibilitatea sa ajunga in proiecte ca acesta din cauza directiunii. A ales elevii si profesorii dupa prietenie si dupa alte criterii iar acest lucru este inadmisibil de acceptat de oricine.

Este inadmisibil sa lasi scoala fara profesori la clasa si cei ramasi sa aiba de suferit. Este inadmisibi sa pierzi materie care nu e recuperata.

Nu putem sa intelegem cum e posibil sa plece in excursie de 3 saptamani in timpul scolii elevii si profesorii. Am inteles ca exista programe de acest fel, dar sunt cu ore de practica si scoala si programa de respectat acolo. Dar aceasta e o excursie in locuri frumoase si scumpe unde restul nu au acces.

Va semnalam aceste lucruri pentru ca emotional elevii care depun efort si invata sufera. Nu pot sa se afirme din cauza celor preferati, dar nu pot nici sa invete pentru ca profesorii lipsesc si incurca si alte ore.

Am vrut sa aflam informatii si explicatii despre aceasta situatie de la scoala, dar am aflat ca directoarea este si ea plecata cu ei, desi elevii nici nu studiaza cu doamna director si nici cu restul profesoarelor care sunt in primul an la scoala in invatamant. Asa am aflat ca nici nu fac ore de firme de exercitiu cu doamnele care organizeaza excursii. Deja e prea mult pentru noi ca parinti care ne-am trimis copiii sa invete.

Va rugam sa va sesizati pentru ca noi aveam incredere in scoala, dar aici se intampla nedreptati si lucruri nefiresti.

Elevii buni nu au posibilitatea sa participle din cauza acelorasi si sunt mintiti ca este un concurs. Nu poate fi un concurs neanuntat, atata vreme in timpul scolii si cu elevi care nu fac parte din firma de exercitiu care participa, elevi mai mici si profesori care nu predau disciplina la clasa firmei. Nu poate fi lasata o scoala in timpul anului scoalar doar pentru poze frumoase si locuri . Consideram ca exista vacante pentru aceste lucruri si atunci fiecare poate sta cat vrea si unde vrea, cu prietenul sau prietena.

Scoala trebuie sa dea exemplu elevilor si sa ofere educatie adevarata. Aici se pare ca se cultiva chiulul in opinia noastra si nedreptatea, minciuna, ascunderea adevarului dupa niste concursuri unde pot merge doar cei cu bani. Noi mai avem aici copiii un an, dar vin alte generatii si nu e admis sa se petreaca asa ceva.

Dorim sa luati la cunostinta de cele prezentate , sa luati masuri, pentru ca nu sunt lucruri firesti si corecte sa se petreaca intr-o scoala cu copiii nostri.” (Parintii elevilor de la Colegiul Economic F.S. Nitti din Timisoara)

Leave a Reply