Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) gazduieste lucrarile Adunarii Generale a Asociatiei nationale a directorilor generali administrativi din universitatile publice (ANDGAUP)

Universitatea de Vest din Timisoara gazduieste, in perioada 25-27 Aprilie 2024, lucrarile Adunarii Generale a Asociatiei nationale a directorilor generali administrativi din universitatile publice, care reuneste directori generali administrativi, precum si directori economici din toate universitatile publice din Romania.


Conferinta se bucura de prezenta a peste o suta de reprezentanti ai conducerilor administrative ale universitatilor si are drept invitati speciali reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai mediului privat, dintre care ii amintim pe urmatorii vorbitori, care au sustinut interventii in sesiunea de deschidere plenara a evenimentului: doamna Ligia Deca, ministra Educatiei, domnul  prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, domnul prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv,  secretar de stat in Ministerul Educatiei, domnul Mihai Corocaescu, presedinte al institutiei organizatoare, ANDGAUP.

Temele de discutie propuse dezbaterii se concentreaza pe arii de interes prioritare pentru spatiul universitar, vizand finantarea universitatilor (previziuni pentru anul universitar 2024/2025), managementul datelor in invatamantul superior, impactul noilor legi ale educatiei, implementarea proiectelor finantate prin PNRR, tehnologia 5G si inovatiile IoT: transferul tehnologiei din laborator in piata, dar si noul domeniu de integrare a inteligentei artificiale in educatie.

Doamna Ligia Deca, ministra Educatiei, a declarat in deschiderea evenimentului: „Sunt bucuroasa sa vad numarul mare de colegi prezenti aici, la UVT, veniti din universitatile tarii, cele care sunt centre de inovare, cu reusite semnificative in investitiile publice. Echipele administrative din universitati fac schimb de bune practici, aduc claritate aplicarii normelor legale specifice domeniului, iar aici, la Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara reuseste sa coaguleze comunitati. Ma bucur mult ca, pe langa importanta comunitate a rectorilor (prin CNR), exista si aceasta comunitate a managerilor administrativi din universitati, cei care asigura coloana vertebrala a autonomiei universitatilor.

Departamentele administrative pun in functiune universitatile pentru a-si indeplini misiunea publica. Chiar in conditii mai dificile pentru aplicarea regulamentelor de functionare, aceste structuri isi fac datoria. Iar acest an este cu prioritate un an al provocarilor, sub aspectul investitiilor majore ce se realizeaza in universitati.

In judetul Timis, avem o serie de investitii, patru proiecte pe digitalizarea universitatilor, de peste 18 milioane euro, dar si doua proiecte de constructie a infrastructurii universitare, fiecare de cate opt milioane euro, precum si fonduri pentru modernizarea infrastructurii universitare, pentru care urmeaza contractarea.

Va putem asigura ca suntem alaturi de universitati, cu o echipa ministeriala dedicata, condusa de domnul secretar de stat Gigel Paraschiv, pentru a sustine eforturile importante ale universitatilor de a se moderniza ca infrastructura deschisa provocarilor viitorului. Va multumesc pentru implicare, rabdare si puterea de a muncii, reusind sa aratati ca universitatile romanesti au tot ce le trebuie pentru a fi autonome financiar, dar si responsabile public.”

Domnul  prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, a declarat: 

„Cum spunea Brancusi – greu nu este sa faci; greu este sa te pui in starea de a face. Noi, la UVT, ne-am pus in acesti ani in situatia de a face lucruri ambitioase, dovada este si aceasta noua infrastructura a Casei Universitarilor, un imobil rebilitat si extins printr-un proiect cu finantare europeana.

O universitate functioneaza daca are un corp profesoral bun, are studenti, de asemenea, foarte buni, dar fara un corp profesional administrativ, fara pilonii care sustin de-a lungul mai multor mandate greul proiectelor majore, universitatile ca entitati nu isi pot realiza obiectivele publice.

Ne afirmam, pe de o parte, rolul de entitati publice implicate in parteneriatul social, dar, pe de alta parte, vrem sa fim si corporatii, in care se imbina cost-managementul cu eficientizarea resurselor, asa cum se intampla in zona corporatista, ceea ce este foarte greu de complementarizat. Vreau sa cred ca la UVT am reusit in acest efort dublu de dezvoltare ca organizatie universitara moderna.

Oportunitatile sunt foarte mari, fondurile europene sunt substantiale, e important sa sustinem investitiile majore pentru care atragem finantari. Noi am propus, la nivelul Consiliul National al Rectorilor, sa cream un fond de investitii, cu un nivel de 10% din resurse, spre exemplu, pentru utilizare in comun, in circuitul universitar national, resurse de digitalizare sau softuri de management administrativ, ceea ce ar duce la integrare si echilibrare eficienta in sistemul universitar.

Va multumesc tuturor pentru munca perseverenta, stim ca managerii administrativi din universitati sunt partenerii rectorilor, fara de care acestia nu ar reusi sa-si realizeze programele manageriale. Va doresc mult succes, in cadrul lucrarilor acestei conferinte organizate de Asociatia nationala a directorilor generali administrativi din universitatile publice.”

Leave a Reply