Filarmonica Banatul Timisoara: Oratoriul Iisus pe Muntele Maslinilor, de Ludwig van Beethoven, in Saptamana Patimilor

Cu o impresionanta forta artistica, Filarmonca Banatul Timisoara deschide seria evenimentelor din cadrul Festivalului „Timisoara Muzicala”, joi, 2 mai 2024, cu un concert vocal-simfonic impresionant.


De la ora 19, la Sala Capitol, publicul meloman este invitat sa audieze doua lucrari ale marelui Beethoven: Concertul pentru pian si orchestra nr. 4 in sol major, op. 58, al carui solist va fi extraordinarul pianist Daniel Ciobanu, (solist in rezidenta al Filarmonicii Banatul Timisoara in Stagiunea 2023/2024), si Oratoriul Iisus pe Muntele Maslinilor, op. 85.

Cea din urma lucrare, aleasa special pentru Saptamana Patimilor, aduce in prim-plan nu doar geniul componistic al lui Beethoven, ci si maiestria interpretativa a Corului „Ion Romanu” si a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii Banatul, precum si expresia talentului solistic al sopranei Luiza Fatyol, al tenorului Ovidiu Purcel si al baritonului Mihai Damian.

Iisus pe Muntele Maslinilor este singurul oratoriu al lui Beethoven. Evidentiaza latura umana a lui Iisus mai mult decat cea divina si a fost creata intr-o perioada in care Beethoven incepuse sa-si piarda auzul; este un simbol al fortei creatoare a omului in pofida incercarilor la care este supus. Lucrarea, compusa in 1803, in doar 14 zile, (subliniind, daca mai era nevoie, geniul deja cunoscut al lui Beethoven) reflecta framantarile lui Iisus pe Muntele Maslinilor, cand simte apropierea ceasului in care se va jertfi pentru omenire.

Confruntandu-se cu propiile-i suferinte, Beethoven a scris oratoriul intr-o perioada in care se alfa in pragul suicidului, criza sufleteasca oglindita in Testamentul de la Heiligenstadt, si depasita prin cufundarea in creatie si refugiul in paginile Bibliei.

„Virtutea… numai ea poate sa-ti dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin in restristea mea. Ei si artei mele datoresc faptul ca nu mi-am curmat viata… mi se parea peste putinta sa parasesc lumea aceasta ininte de a fi savarsit tot ceea ce simteam ca trebuie sa infaptuiesc. Asa ca am lasat sa dainuie mai departe viata (…) Divinitate, tu care de acolo, din inalt, poti citi in adancul sufletului meu si il cunosti, stii ca in el salasluieste numai dragostea de oameni si dorinta de a face bine!”, scria Beethoven in Testamentul de la Heiligenstadt, in 1802.

Prima reprezentatie a oratoriului Iisus pe Muntele Maslinilor a avut loc la Teatrul din Viena, la 5 aprilie 1803, iar in 1809 devine primul succes al compozitorului pe pamant american.

 

Concertul de joi va fi condus de maestrul Radu Popa, iar corul va fi pregatit de maestrul Iosif Todea.

 

Biletele se gasesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timisoara, la casierie si pe myticket.ro: https://shorturl.at/pzVYZ

 

Organizator: Filarmonica Banatul Timisoara

Program finantat din bugetul local al Municipiului Timisoara

Leave a Reply