Ministra Alina Gorghiu, gafa intr-o emisiune radio: „Acum avem varianta de feminin la ministru, in dictionarul ORTOPEDIC si ortografic al Limbii Romane”

Ministrul Justitiei Alina Gorghiu a facut, miercuri, o gafa intr-o emisiune radio, in mod ironic tocmai in incercarea de a le explica romanilor forma corecta  a substantivului „ministru” in conformitate cu Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic (DOOM).


Evitand termenul simplu ”Dictionar”, ori acronimul DOOM, Gorghiu a tinut sa clarifice ca substantivul ministru „exista acum in Dictionarul ORTOPEDIC si ortografic al Limbii Romane in varianta la feminin”.

Fara sa-si corecteze eroarea, ea a continuat sa-si exprime „bucuria” ca macar „din aceasta perspectiva egalitatea de sanse functioneaza, ca altfel, suntem pe ultimul loc in clasamente la egalitate de gen”.

Gorghiu a fost invitata in emisiune radio la Europa FM, iar prima intrebare care parea sa-i ridice mingea la fileu s-a referit  la forma corecta a substantivului „ministru”. „O avem invitata pe ministra sau ministrul Justitiei, cum este corect sa pronuntam?”, a intrebat redactorul Madalina Dobrovolschi.

„Ma bucur ca puneti intrebarea asta. De cate ori pun pe Facebook „ministra” cutare… a fost, de exemplu, in judetul Arges primesc comentarii in care lumea inca ma admonesteaza ca n-am scris corect. Sigur, avem varianta de feminin, acum in dictionarul ortopedic si ortografic al limbii romane. E imbucurator ca macar din perspectiva asta, egalitatea de sanse functioneaza, ca altfel suntem pe ultimul loc in clasamente la egalitatea de gen”, a fost raspunsul Alinei Gorghiu. (M.G.)

Leave a Reply