Victorie pentru hotii cu gulere albe: Legea care dezincrimineaza evaziunea fiscala mai mica de un milion de euro, promulgata de Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dezincrimineaza evaziunea fiscala mai mica de un milion de euro. Beneficiarii legii sunt cei care fac evaziune de pana la un milion de euro. Ei scapa de pedeapsa daca platesc dauna produsa bugetului, plus un bonus.


Legea care dezincrimineaza evaziunea fiscala, daca prejudiciul e platit este considerata in mediul economic o ”invitatie la hotie”

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea Ciuca – Ciolacu care dezincrimineaza evaziunea fiscala sub un milion de euro daca prejudiciul e platit, potrivit unui comunicat de presa. Seful statului putea sa retrimita legea la Parlament pentru reexaminare.

Curtea Constitutionala a respins in aprilie sesizarea depusa de USR si Forta Dreptei.

Legea a fost initiata de Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, liderii PSD si PNL, si a fost atacata la CCR de parlamentarii USR si Forta Dreptei.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca au initiat si trecut prin Parlament in doar doua zile, in preajma Craciunului din 2023, un proiect de lege care dezincrimineaza evaziunea fiscala cu prejudiciu sub un milion de euro daca prejudiciul e platit in 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

De asemenea, daca prejudiciul e platit pana la primul termen de judecata, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Liber la evaziune

Proiectul de lege ii scapa pe evazionistii care produc prejudicii sub un milion de euro daca platesc prejudiciul plus 25% in timpul urmaririi penale de catre procurori.

Proiectul lui Ciuca si Ciolacu modifica Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

In plus, proiectul prevede ca DNA si DIICOT pot investiga si ele evaziunea fiscala prevazuta la articolele 8, 9 si 9 secund din Legea 241/200, in anumite conditii.

Ciolacu si Ciuca au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie, scrie G4Media. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marti, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputatilor, potrivit site-ului oficial.

Procurorul general Alex Florenta a declarat in martie ca ”este o forma de legiferare moderna”, punctand ca, in astfel de cazuri, tinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres. (R.G.)

 

Leave a Reply