Dialog cu Garry Kasparov! Sute de timisoreni au participat la intalnirea cu fostul campion mondial la sah, organizata de UPT

In urma interesului extraordinar manifestat pentru conferinta „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timisoara a tinut sa ofere timisorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al libertatii fiind prezenti joi, 16 mai 2024, la Teatrul National din Timisoara.


Intr-un context geopolitic de actualitate, personalitatea si perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzator pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unica de a-l vedea si asculta pe Kasparov intr-un dialog interactiv si inspirational la Timisoara.

Moderat de Catalin Stefanescu, dialogul a explorat teme precum politica globala si provocarile lumii moderne, experientele personale si viziunile pentru viitor.

Inca de la sosirea pe Aeroportul International Timisoara, unde a fost asteptat de o echipa a conducerii Universitatii Politehnica Timisoara, Garry Kasparov a declarat: „Va multumesc pentru o primire-surpriza in orasul de nastere al Revolutiei Romane. Astazi, cand lumea se confrunta din nou cu o amenintare existentiala provenita din ramasitele trecutului comunist, sunt cu adevarat entuziasmat sa vizitez locul care prin importanta sa istorica ne-a oferit increderea in viitorul luminos democratic”.

La Teatrul National Timisoara, legendarul sahist a avut o intalnire cu reprezentantii presei, carora le-a prezentat viziunea proprie despre problemele geopolitice actuale.

In cuvantul de deschidere a Dialogului public cu Garry Kasparov, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan a evocat simbolul libertatii pe care celebrul invitat il reprezinta, acesta fiind si unul din principalele motive pentru carea fost invitat la Timisoara, orasul-simbol al luptei pentru libertate, in cladirea simbol a Revolutiei.

In fata publicului timisorean, care l-a primit cu aplauze la scena deschisa, Garry Kasparov a vorbit despre copilaria petrecuta intr-un mic apartament din orasul Baku, pe atunci in Uniunea Sovietica, despre originile sale evreiesti si armene, despre parintii ingineri, despre restrictiile regimului comunist si despre revoltele de mai tarziu impotriva noii dictaturi instalate.

A declarat ca prefera termenul de libertate in loc de democratie, pe care o apreciaza doar ca un concept global si s-a aratat deosebit de precupat de lipsa de speranta si de perspectiva pe care o vede in ochii multor oameni.

Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de sah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocuparile sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligentei artificiale asupra vietii si libertatilor fundamentale ale omului, care vor fi dezvoltate mai pe larg in cadrul Tech Talks by UPT.

La finalul intalnirii cu timisorenii, Garry Kasparov a acordat autografe si s-a fotografiat cu toti admiratorii sai.

(UPT, Lucian Ronkov)

Leave a Reply