Firul timpului / Expozitie personala a artistei Lelia Brinda: “Am regasit calea creatiei abia dupa 50 de ani”

Lucrarile adunate in aceasta expozitie continua incercarea mea de a pastra vie legatura sufleteasca cu inaintasii mei, transpunand intr-un limbaj artistic abstract creatii de arta populara si obiecte de familie. In acest demers, am fost inspirata de scene de viata din satul meu natal, mai precis de cultivarea canepii si transformarea ei, fir cu fir, de catre mama si bunica mea in dantele, broderii, cearsafuri si vesminte.


Daca la nivel material aceasta activitate era o necesitate a vietii de zi cu zi, la nivel spiritual fiecare fir impletit cu dragoste si migala a devenit o legatura indivizibila intre generatii. Asa au luat nastere casetele de ceramica impregnate cu simboluri, precum si fusele si ghemele supradimensionate cu imagini – toate fiind o punte peste timp care uneste trecutul, prezentul si viitorul.

Cu toate ca visam sa devin artista inca din copilarie, am regasit calea creatiei abia dupa 50 de ani. Activand aproape trei decenii in domeniul juridic si economic, am simtit nevoia unei alte perspective asupra vietii – ceva mult mai adanc si viu, dincolo de lumea logicii. Ceva care m-ar ajuta sa recuperez sentimentul pierdut de caldura, simplitate, si frumusete al casei in care am crescut, impodobita toata cu tapiseriile si broderiile mamei mele.

Pe masura ce cautam, amintirile din copilarie au inceput sa capete o noua viata si sa ma inspire – mai intai in ochii mintii, apoi pe panza, iar mai tarziu in lut. Astazi, arta este pasiunea mea si totodata ancora mea personala. Ceramica, pictura abstracta si obiectele decorative pe care le creez sunt inspirate din mostenirea familiei mele, aducand in contemporaneitate radacinile trecutului.

Bibliografie

Lelia Brinda (n. 1960) a absolvit Masterul in sculptura – Materie si concept la Facultatea de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara in 2019. Din 2016, a avut trei expozitii personale la Galeria de Arta Helios si la Muzeul Banatului din Timisoara, participand de asemenea in multiple expozitii de grup la Muzeul National de Arta, Muzeul Catedralei Mitropolitane (Timisoara), Bienala Albastra (Brasov), precum si in alte orase. Intre 1994-2021, a fost directorul Oficiului National al Registrului Comertului Timis. A mai absolvit Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii de Vest din Timisoara in 1983 si Facultatea de Drept a Universitatii Tibiscus in 2013.

Recenzii si articole despre artista au aparut in Orizonturi Culturale Romano-Italiene, Impact Press, Opinia Timisoarei, Banatul Meu, Timis Online, Best of Timisoara, Ziua de Vest.

Contact: leliabrinda@gmail.com

Leave a Reply