Un al doilea dosar penal pentru primarul comunei Sacalaz, dupa un control al Curtii de Conturi. Plati in avans pentru firmele de casa

Un necaz nu vine niciodata singur nici in cazul primarului din Sacalaz, Nicu Viorel, care candideaza din partea AUR la un nou mandat in fruntea comunei. Dupa ce, in urma cu cateva saptamani, a aflat ca va fi cercetat de DNA Timisoara intr-un dosar de coruptie, in aceste zile, decisive pentru cucerirea electoratului, a aflat ca mai are un dosar penal la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.


„Exista demarat un proces penal, prin adresa Departamentului VI, nr. VI/41321/13.04.2021, inregistrata la Camera de Conturi Timis, sub nr. 903/19.04.2021, prin care Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara in legatura cu aspectele constatate la acest punct”, se mentioneaza in Raportul de audit de conformitate privind verificarea unor aspecte sesizate prin petitii primite de Curtea de Conturi sau din alte surse la Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Sacalaz din 16.01.2024.

Cu alte cuvinte, masurile solicitate de inspectori, cu ocazia unor control precedent, nu au fost respectate, motiv pentru care au fost sesizati procurorii.

Printre altele, inspectorii de conturi au descoperit neinregistrarea in evidenta contabila a unei facturi fiscale 87.178 emisa, in 21.04.2023, de un furnizor de imobilizari. De asemenea, achitarea unor lucrari executate de Serviciul Public de Gospodarire Comunala, fara existenta documentelor (caiete de sarcini, procese verbale de receptie, etc), plati din bugetul local de amenzi pentru fapte sanctionabile unei / unor persoane fizice, nerecuperarea sumelor angajate de entitate pentru probe si teste, in conditiile in care rezultatele au demonstrat defectiuni / neconformitati imputabile executantului (prejudiciu 148.833 lei), stabilirea unei echipe supradimensionate pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, adica 13 persoane.

La punctul 5.8 din raportul intocmit in urma controlului, se mentioneaza nerecuperarea majorarilor de intarziere de la executantul lucrarilor de reparatii strazi cu piatra sparta pentru sumele achitate si care au fost justificare ulterior platilor. Este vorba despre SC Ideal Anastasya SRL, care a emis o factura in valoare de 498.837 lei, la o zi dupa semnarea contractului nr. 58643/28.12.2022, aspect asupra caruia vom reveni. La fel, si asupra raportului Curtii de Conturi.

Reamintim ca, intr-un alt dosar, procurorul european delegat in cadrul Parchetului European – Biroul Teritorial Timisoara, Flavius Cristea, a declinat cercetarea lui Nicu Viorel catre DNA Timisoara, prin ordonanta dispusa in dosarul 1.000240/2023.

„Disjungerea si declinarea cauzei catre DNA – St. Timisoara, pentru efectuarea urmaririi penale privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se mentioneaza in ordonanta procurorului. (V.E.)

Leave a Reply