Afaceristul Marian Iancu, fostul finantator al Politehnicii Timisoara, a pierdut procesul intentat statului roman la CEDO

Omul de afaceri Marian Iancu, condamnat la 14 ani de inchisoare pentru preluarea ilegala si devalizarea combinatului Carom Onesti, a pierdut la CEDO procesul intentat impotriva statului roman.


In plangerea depusa la CEDO, in urma cu aproape trei ani, Marian Iancu a invocat conditiile inumane la care a fost supus, la data de 4 iunie 2015, timp de zece ore, la Curtea de Apel Bucuresti.

Mai mult, petentul a acuzat faptul ca completul de judecatori care a solutionat apelul sau nu indeplinea conditiile unui „tribunal impartial”, in sensul articolului 6 § 1 din Conventie, intrucat unul dintre judecatori a facut parte, anterior, din completul care l-a condamnat pentru infracțiuni similare, in procedurile anterioare. Lipsa de neutralitate a fost recunoscuta chiar de catre judecator, care a solicitat retragerea din dosar, cererea sa nefiind aprobata.

Potrivit unei decizii comunicate petentului de catre CEDO, in Penitenciarul Rahova, unde-si ispaseste pedeapsa, ambele plangeri i-au fost respinse.

In iunie 2015, Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de inchisoare in dosarul Carom, fiind gasit vinovat de inselaciune si spalare de bani. Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti a venit cu doar o zi inainte ca faptele din dosar sa se prescrie.

Alaturi de fostul patron de la Poli Timisoara, si milionarul timisorean Ovidiu Tender a primit 12 ani si sapte luni de inchisoare.

Marian Iancu fusese deja condamnat in dosarul RAFO la 13 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, pentru evaziune fiscala si spalare de bani. (V.E.)

Leave a Reply