Caragiale, intr-o vizita dramatica la Fabrica de Bere din Timisoara! ”Boborul” lui Sabin Popescu marcheaza lansarea Anului Centenar la TNTm

Teatrul National din Timisoara marcheaza lansarea Anului Centenar printr-un spectacol drag publicului: ”Boborul”, pe un scenariu de Sabin Popescu, dupa I.L. Caragiale, spectacol care, in amintirea caragialienei cozerii de Gambrinus, va avea loc la Fabrica de Bere din Piata Traian, astazi, de la ora 19.


Marea Unire din 1918 a modificat toate paradigmele politice, sociale si culturale ale vremii. Interactiunea directa si noile influente adoptate programatic sau nu, demitizeaza imaginea romantata a romanilor de dincolo si de dincoace de Carpati si o aduc la dimensiunea cotidianului.

Cu siguranta, acest proces este cel mai evident in cultura. Caragiale deseneaza cu nestirbit aplomb, spirit de observatie si umor portretul  unei clase sociale careia ii apartine si careia ii vede toate calitatile si toate cusururile.

Prin reprezentatia din aceasta seara, Teatrul National din Timisoara recupereaza intr-un context extrem de important un autor esential, pe care provincia istorica Banat, odata  devenita parte a Romaniei, a avut sansa de a-l recupera.

Distributia spectacolului ii aduce impreuna pe actorii: Bogdan Spiridon, Valentin Ivanciuc, Laura Avarvari, Nicolae Parvulescu, Eugen Padureanu, Doru Iosif, Constantin Tovarnitchi, Romeo Ioan, Florin Ruicu, Ionut Iova, Raul Lazarescu, Stefan Roman.

Spectacolul Boborul are regia artistica semnata de Sabin Popescu, scenografia apartintand lui Zsolt Fehervári, video design Lucian Matei, light design Florian Putere. Serban Foarta este autorul textelor cantecelor, muzica fiind semnata de Ilie Stepan, iar coregrafia de Alin Radu. (I.P.)

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply