Procurorii din Timisoara au semnat rezolutia care arunca in aer Justitia din Romania! Se cere politicienilor incetarea atacurilor la adresa statului de drept, a judecatorilor si procurorilor

Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, intrunita la sediul institutiei, in data de 23 mai 2018, s-a pronuntat pentru sustinerea rezolutiei prin care factorii politici sunt somati sa inceteze atacurile la adresa statului de drept si a judecatorilor si procurorilor din Romania.


Hotararea nr. 3/23.05.2018 a fost luata cu majoritate de voturi, respectiv 19 voturi pentru si o abtinere.

Prezentam integral comunicatul in care, sub semnatura prim-procurorului Claudia-Irina Chivu, sunt enumerate punctele din „Rezolutia Magistratilor Romani pentru Apararea Statului de Drept din data de 19.05.2018” sustinute de procurorii timisoreni. Pana in prezent, aceasta rezolutie a fost semnata de aproape 1.500 de magistrati din Romania.

  1. Solicitam insistent factorilor politici incetarea imediata a atacurilor la adresa statului de drept si a judecatorilor si procurorilor din Romania. Romania este si trebuie sa ramana stat membru al Uniunii Europene si al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al coruptiei si faradelegii.
  2. Solicitam Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului si Presedintelui Camerei Deputatilor consultarea urgenta a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) asupra unor aspecte curente vizand modificarea in Romania a Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila, precum si unele aspecte conexe, fiind necesara suspendarea imediata a dezbaterilor Comisiei speciale comune pana la data primirii Avizului Comisiei de la Venetia.
  3. Solicitam amanarea luarii oricaror decizii, din partea tuturor autoritatilor competente, in privinta ”legilor justitiei”, pana la data primirii Avizului Comisiei de la Venetia si pana la punerea de acord a textelor de lege cu solicitarile Comisiei Europene si ale GRECO. Puterea judecatoreasca trebuie sa fie independenta, ceea ce implica existenta unor anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenta si impartialitatea magistratului.
  4. Solicitam consultarea reala a corpului magistratilor cu privire la pachetele legislative care vizeaza activitatea lor, prin Adunarile Generale din cadrul instantelor si parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezinta magistratura daca ignora punctul de vedere al miilor de magistrati romani. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent si nu pot reprezenta vointa a 5-6 membri. Solicitam consultarea reala a societatii civile, ale carei reactii trebuie sa fie avute in vedere in cadrul dezbaterilor legislative.
  5. Solicitam conditii demne de munca. Realizarea unui act de justitie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizarii problemelor de drept si a legislatiei in continua modificare, iar nu pronuntarea unor solutii ce pot fi afectate de inadecvarea conditiilor de lucru, de lipsa de timp si supraincarcare.
  6. Solicitam Ministrului Justitiei sa se abtina de la actiunile care intimideaza procurorii si afecteaza statul de drept si independenta justitiei.
  7. Solicitam Ratificarea Protocolului nr. 16 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, al carui text a fost adoptat de Comitetul Ministrilor la data de 10 iulie 2013 si care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai inalte jurisdictii ale partilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curtii Europene a Drepturilor Omului, atunci cand apreciaza ca o anumita cauza aflata pe rolul lor ridica o problema grava privind interpretarea sau aplicarea Conventiei sau a protocoalelor sale.
  8. Solicitam membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa condamne imediat si cu fermitate atacurile la adresa statului de drept si a judecatorilor si procurorilor din Romania. Implementarea unor criterii interactive de evaluare anuala, de catre corpul magistraţilor, a activitaţii curente desfasurate de membrii CSM, precum si revizuirea procedurii de revocare a acestora sunt imediat necesare.
  9. Solicitam puterii legislative si a Consiliului Superior al Magistraturii sa adopte masuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici care submineaza independenta justitiei. (I.P.)

One thought on “Procurorii din Timisoara au semnat rezolutia care arunca in aer Justitia din Romania! Se cere politicienilor incetarea atacurilor la adresa statului de drept, a judecatorilor si procurorilor

  1. Romania singura tara europeana fara raspunderea personala a erorilor magistratilor! Semnatarii adresei scrise cunosc faptul ca Statul Roman plateste infregement catre CE anual dupa MCV?Sunte ti stupizi intelectualilor!

Leave a Reply