Cetateni irakieni arestati la Timisoara, dupa ce s-au transformat in calauze pentru migrantii musulmani pe traseele dintre Serbia si Romania

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Y.S.J. si A.Z. cetateni irakieni, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de migranti, trecere frauduloasa a frontierei de stat si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat.


La aceeasi data, 16.10.2018, cei doi inculpati au fost prezentati cu propunere de arestare preventiva judecatorului de drepturi si libertaţi din cadrul Tribunalului Timis, care a admis cererea si a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele inculpatilor pentru o perioada de 30 de zile.

Din referatul cu propunere de arestare preventiva intocmit in cauza rezulta ca, in data de 13.10.2018, in jurul orelor 11,30, cei doi inculpati au intrat ilegal in Romania, prin trecerea frauduloasa a frontierei de stat cu Serbia, pe jos, peste camp, pe raza Serviciului Politiei de Frontiera Deta, impreuna cu un numar de 14 migranti pe care i-au calauzit pentru a trece ilegal frontiera. Din grupul fugarilor faceau parte 6 cetateni din Irak si opt din Iran, adultii avand varste cuprinse intre 22 si 39 de ani, iar copiii – intre 1 si 13 ani.

Acestia s-au deplasat apoi, pe jos, pana au ajuns la un canal, unde au stat ascunsi pana la orele 21, dupa care au pornit mai departe, mergand mai multe ore pana au ajuns intr-un loc de unde au fost preluati de un microbuz, care i-a adus in Timisoara.

Cei doi inculpati s-a intors pentru a trece din nou, ilegal, in Serbia, dupa un alt “transport de marfa”, insa au fost depistati de politisti, in jurul orelor 18,20, intre localitatile Giera si Toager, in timp ce se deplasau peste camp catre frontiera cu Serbia.

Migrantii au fost predati autoritatilor sarbe, in baza acordului de readmisie.

Cercetarile continua in cauza, in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor de fapt si de drept. (V.E.)

Leave a Reply