BREAKING NEWS! Timisoara Saracens a pierdut finala Cupei Romaniei la rugby, contra CSM Bucuresti, intr-un meci disputat in Capitala, scor 14-24    Ion Dancea, unul dintre cei mai importanti jurnalisti banateni din generatia seniorilor, a decedat la varsta de 79 de ani    Societatea de Transport Public Timisoara a pus in vanzare, in premiera, biletul unic de calatorie valabil 60 de minute pe toate mijloacele de transport in comun    Judecatoria Timisoara explica semnificatia cuvantului interlop, in dosarul Lucian Boncu vs Dragos Bota: persoana interlopă este tocmai persoana care are o reputatie proasta, dubioasa, suspecta     Neta Saptebani a fost numita in functia de sef al Vamii Stamora Moravita, printr-un ordin emis de Ministerul Finantelor     Potrivit Bancii Angliei, economia Regatului Unit a suferit mari daune dupa referendumul pentru Brexit: aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana sau de 4,7 milioane de lire sterline pe ora

PULS VALUTAR! Ratele la creditele ipotecare au reinceput sa creasca, dupa trei sedinte cu majorari consecutive ale indicelui ROBOR la sase luni

Chiar daca dobanda de politica monetara a bancii centrale stagneaza, din luna mai, la un procent de 2,50%, nivelul indicilor ROBOR a revenit pe crestere, dupa circa sase saptamani de scadere sau stagnare.

Evolutia actuala vine in contextul in care inflatia din Romania, de 5% conform INS, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana. Aceasta va afecta pe cei care au contractat credite cu dobanda variabila si care vor fi nevoiti sa scoata mai multi din bani din buzunare cand vor trebui sa isi achite ratele.

Daca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,17%, in schimb cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la 3,44%, fiind a treia sedinta consecutiva de majorare.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a crescut la 3,51%, in timp ce indicele la 12 luni a urcat la 3,56%.

Cursul euro a scazut de la 4,6667 la 4,6658 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,665 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,669 lei, dupa o deschidere la 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut de la 4,0359 la 4,0493 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,048 – 4,064 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,143 si1,146 franci/euro, astfel ca media ei a crescut de la 4,0684 la 4,0769 lei.

Monedele din regiune aveau o evolutie usor depreciativa fata de euro. Moneda poloneza se tranzactiona in culoarul 4,289 – 4,299 zloti, iar cea maghiara intre 321,9 si 322,7 forinti.

Perechea euro/dolar scadea la 1,1482 – 1,1527 dolari, investitorii preferand moneda americana, dupa publicarea minutei ultimei intalniri a conducerii Rezevei Federale americane, care a reliefat dorinta de a continua politica monetara de majorare a dobanzii-cheie. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: