BREAKING NEWS! 200 de pasageri care circulau cu trenul InterRegio 1691, pe ruta Bucuresti – Timisoara, au fost evacuati, duminica seara, dupa ce locomotiva a luat foc in gara Recas     Tribunalul Timis a decis sa respinga propunerea DIICOT de arestare preventiva a contrabandistilor sarbi, care au fost prinsi transportand tigari cu cisterna    Un agent de politie din Timis a fost lovit cu piciorul in cap de un tanar in varsta de 26 de ani, dupa ce a fost incatusat cu intentia de a fi condus la sediul politiei    Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca nu l-ar fi trimis in misiune pe politistul din Timis, pentru a-l retine pe Marcel Lepa, fara a avea vesta antiglont     O mapa cu hartile sistemului de canalizare din Timisoara, care dateaza din 1895, a fost donata orasului banatean de catre primarul din Munchen, Manuel Pretzl    Lucian Ursuletu, actualul purtator de cuvant al Pro Romania Timis, si-a celebrat casatoria cu Delia Pirsan, fiica fostului rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Paul Pirsan! Casa de Piatra!

PULS VALUTAR! Ratele la creditele ipotecare au reinceput sa creasca, dupa trei sedinte cu majorari consecutive ale indicelui ROBOR la sase luni

Chiar daca dobanda de politica monetara a bancii centrale stagneaza, din luna mai, la un procent de 2,50%, nivelul indicilor ROBOR a revenit pe crestere, dupa circa sase saptamani de scadere sau stagnare.

Evolutia actuala vine in contextul in care inflatia din Romania, de 5% conform INS, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana. Aceasta va afecta pe cei care au contractat credite cu dobanda variabila si care vor fi nevoiti sa scoata mai multi din bani din buzunare cand vor trebui sa isi achite ratele.

Daca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,17%, in schimb cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la 3,44%, fiind a treia sedinta consecutiva de majorare.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a crescut la 3,51%, in timp ce indicele la 12 luni a urcat la 3,56%.

Cursul euro a scazut de la 4,6667 la 4,6658 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,665 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,669 lei, dupa o deschidere la 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut de la 4,0359 la 4,0493 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,048 – 4,064 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,143 si1,146 franci/euro, astfel ca media ei a crescut de la 4,0684 la 4,0769 lei.

Monedele din regiune aveau o evolutie usor depreciativa fata de euro. Moneda poloneza se tranzactiona in culoarul 4,289 – 4,299 zloti, iar cea maghiara intre 321,9 si 322,7 forinti.

Perechea euro/dolar scadea la 1,1482 – 1,1527 dolari, investitorii preferand moneda americana, dupa publicarea minutei ultimei intalniri a conducerii Rezevei Federale americane, care a reliefat dorinta de a continua politica monetara de majorare a dobanzii-cheie. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: