BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

PULS VALUTAR! Ratele la creditele ipotecare au reinceput sa creasca, dupa trei sedinte cu majorari consecutive ale indicelui ROBOR la sase luni

Chiar daca dobanda de politica monetara a bancii centrale stagneaza, din luna mai, la un procent de 2,50%, nivelul indicilor ROBOR a revenit pe crestere, dupa circa sase saptamani de scadere sau stagnare.

Evolutia actuala vine in contextul in care inflatia din Romania, de 5% conform INS, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana. Aceasta va afecta pe cei care au contractat credite cu dobanda variabila si care vor fi nevoiti sa scoata mai multi din bani din buzunare cand vor trebui sa isi achite ratele.

Daca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,17%, in schimb cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la 3,44%, fiind a treia sedinta consecutiva de majorare.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a crescut la 3,51%, in timp ce indicele la 12 luni a urcat la 3,56%.

Cursul euro a scazut de la 4,6667 la 4,6658 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,665 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,669 lei, dupa o deschidere la 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut de la 4,0359 la 4,0493 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,048 – 4,064 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,143 si1,146 franci/euro, astfel ca media ei a crescut de la 4,0684 la 4,0769 lei.

Monedele din regiune aveau o evolutie usor depreciativa fata de euro. Moneda poloneza se tranzactiona in culoarul 4,289 – 4,299 zloti, iar cea maghiara intre 321,9 si 322,7 forinti.

Perechea euro/dolar scadea la 1,1482 – 1,1527 dolari, investitorii preferand moneda americana, dupa publicarea minutei ultimei intalniri a conducerii Rezevei Federale americane, care a reliefat dorinta de a continua politica monetara de majorare a dobanzii-cheie. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: