BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

PROGNOZA CFA! Crestere alarmanta a cursului euro in urmatoarele 12 luni, cu efect major asupra indicilor ROBOR

Leul a avut, ieri, o zi linistita in care s-a apreciat fata de principalele valute, in conditiile in care si indicii ROBOR au avut o evolutie descendenta.

In opinia analistilor grupati in cadrul CFA Romania, peste 12 luni inflatia va fi de 4,49%, valoarea medie a cursului euro pentru acelasi orizont este 4,7358 lei, iar pentru orizontul de sase luni valoarea este de 4,6999 lei.

Leul a profitat de tendinta de apreciere manifestata la nivel regional iar cursul euro a scazut de la 4,6668 la 4,6639 lei. Tranzactiile s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,663 – 4,665 lei, cotatiile de la ora 14 plasandu-se in jurul valorii de 4,664 lei.

Dupa cresterea de miercuri la 4,1141 lei, nou maxim al ultimelor 16 luni, cursul dolarului a scazut la 4,09985 lei, in timp ce cotatiile din piata fluctuau intre 4,095 si 4,125 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,14 si 1,143 franci/euro, iar cursul ei a scazut de la 4,0910 la 4,0856 lei.

Chiar daca BNR a inundat, luni, piata monetara cu 16,6 miliarde lei, scaderea indicilor ROBOR nu a fost semnificativa, semn ca dealerii bancilor comerciale continua sa se teama de nivelul ridicat al inflatiei.

In acest sens atrage atentia ultimul raport al CFA Romania in care se arata ca „sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu (…). Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,67%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative”.

Ieri, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,31%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat de la 3,51 la 3,49%

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au stagnat la 3,58%, respectiv la 3,64%.

Monedele din regiune se stabilizau fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,323 si 4,343 zloti iar cea maghiara in culoarul 323,4 – 325 forinti.

Perechea euro/dolar a scazut pe pietele asiatice la 1.1301 dolari, dar a urcat in Europa pana la 1,1383 dolari. Euro a evitat astfel, din nou, alunecarea sub bara de 1,13 dolari, care este asteptata de circa un an si jumatate.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la jumatatea zilei in jurul valorii de 6.300dolari. (R.G.)

NOTA! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Sursa foto: Romania TV

Leave a Reply

%d bloggers like this: