Judecatorii de la Tribunalul Timis, alaturi de CSM in lupta de recredibilizare a justitiei. “Cetateanului i se inoculeaza imaginea unui sistem judiciar apropiat politic, ineficient si imprevizibil”

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Timis, intrunita in sedinta din data de 11.01.2019, a decis sa-si exprime sustinerea fata de luarile de pozitie ale Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ce vizeaza apararea independentei judecatorilor.


“Adunarea Generala solicita Consiliului Superior al Magistraturii continuarea demersurilor publice in acest sens, in scopul cresterii increderii in sistemul judiciar”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa semnat de presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu.

Aceasta declaratie de sustinere vine la putin timp dupa ce Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a catalogat afirmatiile din spatiul public prin care “cetateanului i se inoculeaza imaginea unui sistem judiciar care nu este independent, ci dimpotriva, apropriat politic, ineficient si imprevizibil” ca fiind de o gravitate fara precedent.

“Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii constata ca afirmatiile lansate in spatiul public, prin care se inoculeaza cetateanului imaginea unui sistem judiciar care nu este independent, ci dimpotriva, apropriat politic, ineficient si imprevizibil, care, prin diferiti poli de putere, ar exercita presiune si intimidare asupra judecatorilor, dar si imaginea unor judecatori care isi desfasoara abuziv activitatea, cu incalcarea cadrului legal si cu ignorarea drepturilor fundamentale ale omului, sunt de o gravitate extrema, fara precedent, la adresa justitiei din Romania”, se mentioneaza intr-un comunicat al CSM.

De asemenea, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat modul de exprimare publica, “pozitionat in afara limitelor admisibile ale libertatii de exprimare” si spune ca acesta afecteaza independenta, imaginea, credibilitatea si prestigiul sistemului judiciar roman, “implicat deja intr-un amplu efort de reforma si lupta impotriva coruptiei si de consolidare a increderii cetateanului in justitie”.

Sa mai spunem ca, in contrast cu lupta de rexcredibilizare a justitei, in urma cu doua zile, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca nu se impune suspendarea din profesie a unui judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, trimis in judecata dupa ce a fost prins la volan cu o alcoolemie de aproape 2 la mie. (V.E.)

Leave a Reply