BREAKING NEWS! Procuroarea Ramona Bulcu, fostul purtator de cuvant al Parchetului General, s-a sinucis, sarind de la etajul 5 al institutiei     Presedinta Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu, mesaj cu semnificatii biblice inainte de Paste: „Niciodata nu ne vom face bine daca nu ne vom accepta pacatele”     Primaria Timisoara a pierdut, in prima instanta, procesul cu firma din Pascani care a reabilitat tramvaiele Armonia si este buna de plata, pe langa suma din contract, cu 730.000 de euro     Presedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, nu este de acord cu metoda "ghilotina" folosita de primarul Timisoarei pentru a rezolva problema cablurilor aeriene: "Autoritatile publice si operatorii de comunicatii au la dispozitie cadrul legal in limitele caruia sa actioneze"    Meteorologii anunta cod galben de ploi torentiale si vijelii in 25 de judete, printre care si Timisul, de sambata la pranz pana duminica la ora 18    Maicutele de la Manastirea Sag au vopsit 1000 de oua in foi de ceapa rosie, care vor fi oferite credinciosilor la slujba de Inviere

HAOS in justitie! Ce se va intampla dupa decizia Curtii Constitutionale cu privire la protocoalele secrete dintre Parchetul General si SRI?

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis miercuri, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict intre Parlament si Parchetul General, ca urmare a protocoalelor secrete incheiate de parchet cu SRI in 2009 si 2016, care continua sa-si faca efectul in sistemul judiciar.

Decizia de azi a fost luata cu 6 voturi ”pentru” si 3 voturi ”impotriva” (Livia Stanciu, Daniel Morar si Stefan Minea).

Decizia CCR nu va avea efecte asupra sentintelor definitive, dar ar putea afecta dosarele aflate in curs (ancheta sau judecata). Potrivit CCR, decizia nu produce efecte asupra sentintelor pronuntate pana acum, ci Inalta Curte, Parchetul General si celelalte instante vor verifica doar dosarele aflate in curs de urmarire penala sau trimise in judecata, in ce masura s-a produs o incalcare a dispozitiilor referitoare la competenta materiala si calitatea organului de urmarire penala.

Cu alte cuvinte, daca instantele vor constata ca au fost instrumentate probe de catre altcineva decat de procurori, acestea vor fi anulate, dar doar in dosarele aflate in curs.

CCR a declarat neconstitutional in integralitate protocolul incheiat intre Parchetul general si SRI in 2009, pe motiv ca nu avea baza legala, insa protocolul dintre cele doua institutii, incheiat in 2016, a fost declarat doar partial neconstitutional, si anume art. 6 alineatul 1, art. 7 alineatul 1 si articolul 9.

“Datele Si informatiile de care partile iau la cunostinta in cadrul indeplinirii sarcinilor ce le realizeaza conform prezentului Protocol, nu pot fi divulgate, difuzate, prezentate sau transmise altor persoane neautorizate sa le cunoasca”, se mentioneaza, spre exemplu, in art. 7, prevedere care incalca dreptul la aparare al inculpatilor.

Judecatorii au constatat ca acest protocol are baza legala, fiind incheiat in temeiul unei ordonante de urgenta, au explicat surse din cadrul CCR.

„In dosarele care sunt in lucru acum, acolo e simplu, se scot probele obtinute ilegal si se judeca daca sunt probe. Daca nu sunt, nu se mai judeca. Daca sunt numai acele probe, iar nu este in regula, dar sunt situatii cu unii care au fost deja condamnati, care si-au executat pedepsele, altii sunt in curs de executare a pedepselor, unii au platit despagubiri. Mai sunt altii care au recunoscut faptele, acolo nu stiu ce se va face, pe baza numai de interceptari realizate de SRI. Recunoasterea simpla nu este proba in procesul penal, decat daca este coroborata cu alta proba. Totul va trebui luat de la capat”, a explicat fostul judecator al CCR, Augustin Zegrean, o parte din efectele deciziei de astazi.

Decizia Curtii este una extrem de importanta pentru liderul PSD, in conditiile in care Liviu Dragnea spera ca CCR sa declare ca toate probele obtinute pe baza colaborarii dintre DNA si SRI sa fie declarate ilegale si sa fie eliminate din dosarele penale. El a fost deja condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman. (V.E.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: