BREAKING NEWS! Un politist aflat in misiune a fost atacat cu cutitul intr-un bar din localitatea Surducu Mic, judetul Timis, fiind ranit la un picior    Fostul judecator Mihail Decean, de la Curtea de Apel Timisoara, atacat pe retelele de socializare, dupa ce a afirmat ca magistratii trebuie sa aiba o pensie de cel putin 3.000 de euro    Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Ministrul Fondurilor Europene a apreciat faptul ca Timisul este unul dintre cele mai importante judete in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, valoarea finantarilor fiind de 4,7 miliarde de lei    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

PREMIERA! Euro a depasit, oficial, pragul psihologic de 4,7 lei. Deprecierea monedei nationale va duce la scumpiri in lant

Scaderea abrupta a increderii mediului economic in cel politic, la care se adauga cresterea cererii comerciale, importatorii pregatindu-se sa achite contravaloarea importurilor facute in lunile noiembrie si decembrie 2018, au pus presiune pe raportul euro/leu.

Cursul euro a atins un nou maxim istoric. Unul ceva mai special, avand in vedere ca a fost depasit in premiera pragul de 4,7 lei, media urcand de la 4,6975 la 4,7081 lei, mai sus cu aproape 0,95% comparativ cu finalul lui 2018.

Vinerea trecuta, pe pietele internationale a fost atins un maxim de 4,709 lei, astfel ca ieri tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,07 si 4,0716 lei. Astazi, cotatiile de la ora 14 se plasau in jurul valorii de 4,715 lei, ceea ce lasa spatiu pentru continuarea procesului de depreciere a leului.

Deprecierea leului s-a reflectat la nivelul caselor de schimb bancare. Cel mai ridicat curs la vanzare de 4,7750 lei il practicau BCR si Raiffeisen Bank. Ele erau urmate de OTP Bank si BRD care vindeau euro la 4,7740 lei. Cel mai mic curs de vanzare era practicat de Alpha Bank – 4,7290 lei.

Media dolarului american a urcat de la 4,1192 la 4,1377 lei. Cotatiile cresteau la 4,129 – 4,147 lei.

Moneda elvetiana continua sa se deprecieze usor pe pietele internationale, la 1,13 – 1,135 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,1441 la 4,1501 lei.

Deprecierea leului va conduce la cresterea preturilor, evolutie care se va reflecta in nivelul inflatiei, implicit in valoarea dobanzilor interbancare. Astfel, scaderile inregistrate de indicii ROBOR in ultimele saptamani au disparut ieri.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a crescut de la 2,93 la 2,97%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 3,22 la 3,28%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a sarit de la 3,34 la 3,39%, iar cel la 12 luni a crescut de la 3,45 la 3,49%.

Daca leul se depreciaza constant, in schimb monedele din regiune se apreciau fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,284 – 4,296 zloti iar cea maghiara fluctua in culoarul 317,6 – 318,5 forinti.

Volatilitatea perechii euro/dolar se limita, ieri, la 1,1361 – 1,1390 dolari.

Investitorii se aratau prudenti in conditiile in care pietele americane erau inchise cu prilejul Zilei in care se comemoreaza Martin Luther King Jr, in timp ce administratia americana continua sa fie inchisa („shutdown”), cea mai lunga perioadadin istorie, iar modul in care se va rezolva Brexit-ul ramane o necunoscuta.

Indicele Bitcoin calculat de Bloomberg cobora ieri la pranz la 3.525 dolari. (V.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: