BREAKING NEWS! Un politist aflat in misiune a fost atacat cu cutitul intr-un bar din localitatea Surducu Mic, judetul Timis, fiind ranit la un picior    Fostul judecator Mihail Decean, de la Curtea de Apel Timisoara, atacat pe retelele de socializare, dupa ce a afirmat ca magistratii trebuie sa aiba o pensie de cel putin 3.000 de euro    Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Ministrul Fondurilor Europene a apreciat faptul ca Timisul este unul dintre cele mai importante judete in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, valoarea finantarilor fiind de 4,7 miliarde de lei    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

BUFFER! Aprecierea leului, influentata de decizia BNR de a vinde valuta din rezerva Ministerului de Finante pentru “carpirea” bugetului

Chiar daca la nivel regional se observa o evolutie descendenta a monedelor, leul s-a apreciat fata de euro. In schimb a pierdut teren fata de dolar si franc.

Unele voci din piata valutara pun aprecierea leului pe seama faptului ca BNR vinde valuta din rezerva Ministerului de Finante (buffer), in conditiile in care acesta nu mai reuseste sa acopere golurile din buget prin imprumuturi de la bancile comerciale.

Rezerva financiara in valuta a Ministerului de Finante (buffer) aflata la dispozitia Trezoreriei a fost, in 2018, echivalentul a 74 miliarde de lei.

Cursul euro a scazut de la 4,7427 la 4,7391 lei, intr-o sedinta in care cotatiile fluctuau intre 4,76 si 4,742 lei. Tranzactiile de la ora 14 se realizau in jurul valorii de 4,739 lei. Media dolarului american a crescut de la 4,1547 la 4,1819 lei, in timp ce cotatiile din piata locala au fluctuat intre 4,167 si 4,186 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale la 1,135 – 1,14 franci/euro, iar media a urcat de la 4,1626 la 4,1719 lei.

Presiunea pe moneda nationala se va mentine, avand in vedere ca se asteapta o incetinire a economiei. Conform prognozei de iarna a Comisiei Europene, se estimeaza o crestere a PIB in acest an de 3,8%. Reamintim ca PSD-ALDE a fundamentat bugetul pentru acest an pe un avans al PIB de 5,5%.

BNR a hotarat, ieri, in a doua sedinta de politica monetara din acest an, sa mentina dobanda sa de politica monetara la 2,5%, iar nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

Decizia nu a avut efecte semnificative in piata monetara. Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut usor de la 3,11 la 3,1% iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,31 la 3,30%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a stagnat la 3,43%, iar cel la 12 luni a urcat de la 3,50 la 3,51%.

Monedele din regiune se depreciau fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona in culoarul 4,293 – 4,305 zloti, iar cea maghiara fluctua intre 318,4 si 319,8 forinti.

Euro continua sa se deprecieze si fluctua pe pietele internationale intre 1,1324 si 1,1376 dolari.

Evolutia se datora incetinirii cu -0,4% a productiei industriale din Germania, dar si intrarii in recesiune tehnica a Italiei. Pe de alta parte, Banca Angliei a decis sa pastreze dobanda sa de referinta la 0,75%, prognozand o crestere de 1,1% a economiei Regatului Unit dupa Brexit, fata de cea de 1,7% pe care a anuntat-o in urma cu trei luni.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la pranz la circa 3.370 dolari, fata de 3.366 dolari,miercuri seara. (R.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: