BREAKING NEWS! Astazi, la Timisoara, a avut loc sedinta regionala a PMP, Zona Vest, in care s-a anuntat demararea strangerii de semnaturi pentru alegerile europarlamentare si despre cele 2500 de amendamente depuse de PMP la Legea Bugetului     Universitatea de Vest din Timisoara construieste noi spatii de invatamant pentru studentii de la Arte si Muzica, in campusul de pe strada Oituz, beneficiind de o finantare europeana in valoare de 4 milioane de euro     Calin Dobra este favorit in cursa pentru sefia PSD Timis, la alegerile din 1 martie, desi Titus Bojin si-a anuntat disponibilitatea de a reveni in partidul care l-a consacrat politic     Lugojeanca Laura Bretan, favorita la castigarea finalei Eurovision Romania, a fost scoasa din cursa prin votul a doi membri gay ai juriului international, care au sanctionat sustinerea tinerei pentru familia traditionala     Jurnalista Emilia Sercan a descoperit ca mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat apartinand lui Darius Valcov, sustinuta la ASE in 2008, sunt plagiate. Raspunsul "geniului" economiei romanesti: "Exclus!"    Politia Locala Timisoara atrage atentia conducatorilor auto sa nu mai parcheze pe locurile rezervate persoanelor cu handicap; de la inceputul anului au fost aplicate 133 de amenzi, cuprinse intre 290 si 725 de lei

BUFFER! Aprecierea leului, influentata de decizia BNR de a vinde valuta din rezerva Ministerului de Finante pentru “carpirea” bugetului

Chiar daca la nivel regional se observa o evolutie descendenta a monedelor, leul s-a apreciat fata de euro. In schimb a pierdut teren fata de dolar si franc.

Unele voci din piata valutara pun aprecierea leului pe seama faptului ca BNR vinde valuta din rezerva Ministerului de Finante (buffer), in conditiile in care acesta nu mai reuseste sa acopere golurile din buget prin imprumuturi de la bancile comerciale.

Rezerva financiara in valuta a Ministerului de Finante (buffer) aflata la dispozitia Trezoreriei a fost, in 2018, echivalentul a 74 miliarde de lei.

Cursul euro a scazut de la 4,7427 la 4,7391 lei, intr-o sedinta in care cotatiile fluctuau intre 4,76 si 4,742 lei. Tranzactiile de la ora 14 se realizau in jurul valorii de 4,739 lei. Media dolarului american a crescut de la 4,1547 la 4,1819 lei, in timp ce cotatiile din piata locala au fluctuat intre 4,167 si 4,186 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale la 1,135 – 1,14 franci/euro, iar media a urcat de la 4,1626 la 4,1719 lei.

Presiunea pe moneda nationala se va mentine, avand in vedere ca se asteapta o incetinire a economiei. Conform prognozei de iarna a Comisiei Europene, se estimeaza o crestere a PIB in acest an de 3,8%. Reamintim ca PSD-ALDE a fundamentat bugetul pentru acest an pe un avans al PIB de 5,5%.

BNR a hotarat, ieri, in a doua sedinta de politica monetara din acest an, sa mentina dobanda sa de politica monetara la 2,5%, iar nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

Decizia nu a avut efecte semnificative in piata monetara. Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut usor de la 3,11 la 3,1% iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,31 la 3,30%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a stagnat la 3,43%, iar cel la 12 luni a urcat de la 3,50 la 3,51%.

Monedele din regiune se depreciau fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona in culoarul 4,293 – 4,305 zloti, iar cea maghiara fluctua intre 318,4 si 319,8 forinti.

Euro continua sa se deprecieze si fluctua pe pietele internationale intre 1,1324 si 1,1376 dolari.

Evolutia se datora incetinirii cu -0,4% a productiei industriale din Germania, dar si intrarii in recesiune tehnica a Italiei. Pe de alta parte, Banca Angliei a decis sa pastreze dobanda sa de referinta la 0,75%, prognozand o crestere de 1,1% a economiei Regatului Unit dupa Brexit, fata de cea de 1,7% pe care a anuntat-o in urma cu trei luni.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la pranz la circa 3.370 dolari, fata de 3.366 dolari,miercuri seara. (R.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: