BREAKING NEWS! Astazi, la Timisoara, a avut loc sedinta regionala a PMP, Zona Vest, in care s-a anuntat demararea strangerii de semnaturi pentru alegerile europarlamentare si despre cele 2500 de amendamente depuse de PMP la Legea Bugetului     Universitatea de Vest din Timisoara construieste noi spatii de invatamant pentru studentii de la Arte si Muzica, in campusul de pe strada Oituz, beneficiind de o finantare europeana in valoare de 4 milioane de euro     Calin Dobra este favorit in cursa pentru sefia PSD Timis, la alegerile din 1 martie, desi Titus Bojin si-a anuntat disponibilitatea de a reveni in partidul care l-a consacrat politic     Lugojeanca Laura Bretan, favorita la castigarea finalei Eurovision Romania, a fost scoasa din cursa prin votul a doi membri gay ai juriului international, care au sanctionat sustinerea tinerei pentru familia traditionala     Jurnalista Emilia Sercan a descoperit ca mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat apartinand lui Darius Valcov, sustinuta la ASE in 2008, sunt plagiate. Raspunsul "geniului" economiei romanesti: "Exclus!"    Politia Locala Timisoara atrage atentia conducatorilor auto sa nu mai parcheze pe locurile rezervate persoanelor cu handicap; de la inceputul anului au fost aplicate 133 de amenzi, cuprinse intre 290 si 725 de lei

Guvernatorul Mugur Isarescu, replica acida la atacurile PSD-ALDE indreptate impotriva BNR. „Daca vor ca romanii sa traiasca mai bine, sa vina cu un OUG sa traiasca romanii ca in Germania!”

Cresterea economica fortata, bazata in principal pe consum, a facut ca deficitul comercial sa creasca, anul trecut, cu 15,13 miliarde euro, mai mult cu 2,1 miliarde euro comparativ cu 2017, conform datelor prezentate de INS. In acest context, una dintre cauzele deprecierii leului este reprezentata de adancirea deficitelor comerciale si de cont.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am pastrat anticipatiile inflationiste. S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar. Au cerut sa fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului asupra inflatiei.

Interventia guvernatorului, care a renuntat la calmul impus de functie, a venit in contextul intensificarii atacurilor PSD-ALDE indreptate impotriva BNR.

„Daca vor ca romanii sa traiasca mai bine, sa vina cu un OUG sa traiasca romanii ca in Germania”, a mai spus Isarescu.

Cursul euro a scazut insesizabil, de la 4,7445 la 4,7437 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,74 si 4,7480. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,742 lei.

Aprecierea dolarului fata de euro, a facut ca media monedei americane sa urce de la 4,1850 la 4,1969 lei, in timp ce cotatiile din piata locala fluctuau intre 4,188 si 4,20 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,31 si 1,143 franci/euro, tendinta fiind una de apreciere, iar media a urcat de la 4,1774 la 4,1843 lei.

„Formulari potrivit carora se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt periculoase. Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a afirmat guvernatorul BNR, referindu-se la declaratiile de duminica seara ale consilierului de stat Darius Valcov.

In piata monetara indicii ROBOR au cunoscut schimbari minore, dupa ce BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%. Estimarea pentru 2020 a fost diminuata 3,1%.

Cel la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,10% iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scazut de la 3,30 la 3,29%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a scazut de la 3,44 la 3,43%, iar cel la 12 luni de la 3,51 la 3,50%.

Lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei in recesiune tehnica si scaderea productiei industriale a Germaniei, au reprezentat tot atatea motive de scadere a euro la 1,1296 – 1,1330 dolari.

Razboiul comercial dintre SUA si China a crescut temerile investitorilor si a condus la cresterea pretului unciei de aur pe pietele internationale la 1.312,27 dolari. Aceasta a facut ca pretul gramului de aur sa urce pe piata locala, la 177,4473 lei, cel mai ridicat nivel din 11 iulie 2016.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la pranz in jurul valorii de 3.600 dolari. (R.G.)

NOTA! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: