BREAKING NEWS! Un timisorean a redactat un draft de HCL prin care propune restrictionarea accesului in parcarile blocurilor a autovehiculelor pentru care detinatorii nu se platesc taxe legale catre bugetul Timisoarei     O grefiera in varsta de 53 de ani de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi s-a aruncat in gol de la etajul doi al cladirii, decedand la scurt timp     PSD Timis este acuzat ca si-a facut campanie ilegala la Spitalul de Psihiatrie de la Jebel, condus din umbra de candidatul la europarlamentare Bianca Gavrilita, iar liderul PNL Nicolae Robu anunta ca va sesiza Biroul Electoral Judetean    Unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Timisoara risca amenzi de pana la 100.000 de lei de la Protectia Consumatorilor, dupa ce echipa de comisari venita in control a descoperit mari diferente intre preturile afisate la raft si cele de la casa de marcat     Trei femei in varsta de 24, 36 si 40 de ani au furat produse cosmetice si de uz casnic in valoare de 810 lei de la Carrefour Timisoara, dar au fost prinse de agentii de paza cand au incercat sa plece fara sa le plateasca     Theresa May a anuntat, vineri dimineata, ca pe 7 iunie va demisiona din functiile de lider al Partidului Conservator si de premier al Marii Britanii pe 7 iunie, din cauza impasului politic generat de Brexit

PULS VALUTAR! Cand va reveni euro sub pragul de 4,7 lei? Rata inflatiei de 3,32% a avut ca efect cresterea indicilor ROBOR

Cursul euro a fluctuat, in saptamana ce tocmai a trecut, intre 4,7412 si 4,7451 lei, pentru ca la finalul ei sa scada la 4,7383 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,733 si 4,747 lei, cu inchiderea la 4,741 lei.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am pastrat anticipatiile inflationiste. (…) S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar (…) Au cerut sa fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care cu cateva zile inainte afirmase ca „nu pot sa neg ca n-am intervenit (in piata valutara, n.red.), ca e prea evident”.

O revenire a leului sub pragul de 4,7 lei este tot mai incerta datorita adancirii deficitelor de cont curent si comercial dar si a perspectivei incetinirii ritmului de crestere a PIB, pe fondul scaderii economiilor din zona euro.

Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, conform datelor prezentate de INS. Reamintim ca bugetul pentru acest an a fost fundamentat de guvern pe o crestere economica de 5,5%, in timp ce Comisia Europeana a estimat in prognoza sa de iarna un avans de 3,8%.

Cresterea cererii de moneda americana, considerata drept un refugiu de investitorii de pietele financiare, a condus la cresterea cursului de la 4,1917 la 4,21 lei. O medie mai ridicata, de 4,2456 lei, a fost atinsa in 21 aprilie 2017. La finalul intervalului analizat cursul a fost stabilit la 4,2016 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,131 si 1,142 franci/euro, iar media ei s-a miscat intre 4,1674 si 4,1843 lei, cea de la la sfarsitul perioadei fiind stabilita la 4,1734 lei.

Mentinerea ratei anuale a inflatiei peste 3%, in ianuarie ea fiind, conform INS, de 3,32%, a avut ca efect cresterea indicilor ROBOR. La randul ei, BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%.

La sfarsitul perioadei, indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, urcat la 3,17%, cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate,  iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 3,34 la 3,35%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a urcat de la 3,46 la 3,47%, iar cel la 12 luni a stagnat la 3,52%.

Perechea euro/dolar a avut o evolutie stabila, fluctuatiile ei limitandu-se la culoarul 1,1235 – 1,1345 dolari. Tendinta este de scadere a euro, in lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei in recesiune tehnica si scaderea productiei industriale a Germaniei.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a fluctuat pe parcursul perioadei analizate in jurul valorii de 3.600 dolari. (R.G.)

Nota: Analiza cuprinde perioada 11 – 15 februarie

Leave a Reply

%d bloggers like this: