BREAKING NEWS! Reprezentantii grefierilor din Timis au participat, astazi, la protestul oficial din Bucuresti, in care se reclama faptul ca aceasta categorie profesionala a ajuns cea mai prost platita din sistemul judiciar    Accident feroviar, vineri dimineata, in Timis, intre localitatile Birda si Voiteni, soldat cu moartea unui conducator auto care nu a dat prioritate trenului    Echipa de rugby Timisoara Saracens va incerca, sambata, de la ora 13, sa recucereasca Cupa Romaniei, intr-un meci contra celor de la CSM Bucuresti     Ministerul Justitiei a refuzat sa-l mai acrediteze pe jurnalistul Pro TV Ovidiu Oanta, din cauza intrebarilor incomode pe care acesta le adreseaza, de obicei, ministrului Tudorel Toader    Maria Grapini, sustinuta de Dan Voiculescu si Claudiu Manda, sotul Liei Olguta Vasilescu, a fost plasata pe un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare    Uber, companie evaluata la Bursa din New York la 120 miliarde de dolari, a cerut Guvernului sa amane o potentiala Ordonanta de Urgenta care i-ar scoate de pe piata romaneasca

PULS VALUTAR! Cand va reveni euro sub pragul de 4,7 lei? Rata inflatiei de 3,32% a avut ca efect cresterea indicilor ROBOR

Cursul euro a fluctuat, in saptamana ce tocmai a trecut, intre 4,7412 si 4,7451 lei, pentru ca la finalul ei sa scada la 4,7383 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,733 si 4,747 lei, cu inchiderea la 4,741 lei.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am pastrat anticipatiile inflationiste. (…) S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar (…) Au cerut sa fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care cu cateva zile inainte afirmase ca „nu pot sa neg ca n-am intervenit (in piata valutara, n.red.), ca e prea evident”.

O revenire a leului sub pragul de 4,7 lei este tot mai incerta datorita adancirii deficitelor de cont curent si comercial dar si a perspectivei incetinirii ritmului de crestere a PIB, pe fondul scaderii economiilor din zona euro.

Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, conform datelor prezentate de INS. Reamintim ca bugetul pentru acest an a fost fundamentat de guvern pe o crestere economica de 5,5%, in timp ce Comisia Europeana a estimat in prognoza sa de iarna un avans de 3,8%.

Cresterea cererii de moneda americana, considerata drept un refugiu de investitorii de pietele financiare, a condus la cresterea cursului de la 4,1917 la 4,21 lei. O medie mai ridicata, de 4,2456 lei, a fost atinsa in 21 aprilie 2017. La finalul intervalului analizat cursul a fost stabilit la 4,2016 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,131 si 1,142 franci/euro, iar media ei s-a miscat intre 4,1674 si 4,1843 lei, cea de la la sfarsitul perioadei fiind stabilita la 4,1734 lei.

Mentinerea ratei anuale a inflatiei peste 3%, in ianuarie ea fiind, conform INS, de 3,32%, a avut ca efect cresterea indicilor ROBOR. La randul ei, BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%.

La sfarsitul perioadei, indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, urcat la 3,17%, cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni si jumatate,  iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 3,34 la 3,35%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a urcat de la 3,46 la 3,47%, iar cel la 12 luni a stagnat la 3,52%.

Perechea euro/dolar a avut o evolutie stabila, fluctuatiile ei limitandu-se la culoarul 1,1235 – 1,1345 dolari. Tendinta este de scadere a euro, in lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei in recesiune tehnica si scaderea productiei industriale a Germaniei.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a fluctuat pe parcursul perioadei analizate in jurul valorii de 3.600 dolari. (R.G.)

Nota: Analiza cuprinde perioada 11 – 15 februarie

Leave a Reply

%d bloggers like this: