Seful DIICOT a dezvaluit culisele operatiunii care a dus la capturarea a aproape o tona de cocaina, dintr-o barca esuate pe malul Marii Negre. Valoarea marfii pe piata drogurilor, peste 300 milioane de euro

Procurorul sef al DIICOT, Felix Banila a dezvaluit culisele operatiunii care a dus la cea mai mare captura de droguri din ultimii ani, totodata anuntand ca intreaga cantitate de cocaina, de aproape o tona, urma sa fie triplata, intrucat are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substante. Cocaina provine din America de Sud, iar valoarea totala, pe piata drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.


„La data de 22 martie 2019, in cursul zilei de vineri, procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizati de structura teritoriala de Combatere a Criminalitatii Teritoriale Tulcea cu privire la faptul ca, in seara zilei de miercuri, pe raza unei localitatati din judet, dintr-o dubita inmatriculata in Romania a fost pierdut, cu ocazia manipularii, un pachet ambalat continand un kilogram de cocaina. Analiza fizico-chimica a substantei, realizata de catre laboratorul de analiza a aratat ca puritatea cocainei din acel pachet era de 90%”, a declarat Felix Banila, seful DIICOT, in cadrul unei declaratii de presa.

Potrivit acestuia, ancheta politistilor si a procurorilor au dus la descoperirea a aproape o tona de cocaina, in interiorul unei barci de pe malul Marii Negre, in Sfantu Gheorghe.

„In dimineata zilei de vineri, 22 martie, pe malul Marii Negre, in zona localitatii Sfantu Gheorghe din Tulcea a fost identificata o barca rasturnata, iar pe mal si in barca se aflau mai multe pachete suspecte invelite in cauciuc, similare atat ca logo cat si ca mod de ambalare si continut cu pachetul depistat in seara zilei de 20 martie. Ambarcatiunea inmatriculata in Romania prezenta un orificiu in zona chilei si se afla in zona de plaja. (…) Rasturnarea ambarcatiunii a fost un lucru accidental, iar depistarea cantitatii de cocaina prezentata in acesti saci a fost rodul unei ample investigatii”, a mai spus Banila.

Totodata, seful DIICOT a subliniat ca intreaga captura de cocaina are o puritate de 90%.

„Valoarea de piata care putea ajunge pana la suma de 300 milioane de euro. Pe piata drogurilor, la momentul vanzarii catre consumatori, aceasta cantitate urma sa fie triplata, prin combinarea cu diferite substante specifice”, a mai spus Banila.

La randul sau, Adrian Lambrino, seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei Romane, a precizat ca drogurile provin din America de Sud si au fost transportate in Romania pe cale maritima.

„Este cea mai mare captura de droguri din tara noastra din ultimii ani, precedentele fiind de 2,6 tone de cocaina in anul 2016, respectiv de o tona de cocaina capturat in 2009 la Constanta. In continuare sunt derulate activitati intense de cooperare politieneasca internationala cu structurile de profil din Republica Serbia. In urma examinarilor fizico-chimice efectuate de catre 5 specialisti ai laboratoarelor de analiza si profil a drogurilor din Constanta si Bucuresti a rezultat ca in substanta supusa analizarii s-a pus in evidenta numai cocaina, cu o concentratie de 90%. In probele de strada aceasta cocaina poate fi inmultita cu adulterati, acestia au rolul de a potenta activitatea substantei active, cat si cu diluanti care au rolul de marire a masei. Printre acestia putem enumera paracetamolul, glucoza sau glucitolul”, a mai explicat Lambrino. (Vlad Enciu)

One thought on “Seful DIICOT a dezvaluit culisele operatiunii care a dus la capturarea a aproape o tona de cocaina, dintr-o barca esuate pe malul Marii Negre. Valoarea marfii pe piata drogurilor, peste 300 milioane de euro

  1. Mai nea Banila, matale zisesi ca descoperirea e rodul unei ample investigatii, iar astia de la Tv zisera ca un pescar descoperii intamplator barca. Sa intelegem ca pesacarul face parte din structurile voastre si era acoperit ? Poate ne spui cu ocazia asta si cati baieti de-ai matale au fost premiati pentru marea descoperire ? Rusinica, mai nene….!

Leave a Reply