DESCINDERI. Filiera contrabandistilor de tigari din Timis si Caras-Severin, “stinsa” de procurorii DIICOT si politistii de la BCCO. 22 de perchezitii domiciliare, 18 persoane retinute

La data de 28 martie 2019, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Caras-Severin, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul SCCO Caras – Severin si BCCO Timisoara, au efectuat un numar de 22 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Caras-Severin si Timis, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit in scopul savarsirii infractiunii de contrabanda.


In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2017, pe raza judetelor Caras-Severin si Timis, a fost constituit un grup infractional organizat, ai carui membri au actionat in vederea obtinerii de castiguri mari prin alimentarea pietei negre a tigarilor de contrabanda, desfasurandu-si activitatea atat in mediul rural cat si in mediul urban, in special in orasele Timisoara, Deta, Buzias si Bocsa, precum si in localitatile rurale limitrofe acestora.

Ca mod de operare s-a retinut faptul ca membrii gruparii infractionale actionau pe mai multe celule, urmarind atat surse noi de aprovizionare, convenabile ca pret, cat si extinderea pietei de desfacere.

Cu ocazia efectuarii unei perchezitii domiciliare s-a constatat ca pentru a disimula spatiile folosite pentru ascunderea tigarilor provenite din contrabanda, membrii grupului au procedat la ”distrugerea” locuintelor in vederea asigurarii conspirativitatii actului infractional, fiind identificate doua gropi in care erau ascunse tigarile netimbrate, gropi create prin perforarea placii de ciment din imobile.

De asemenea, s-a retinut ca intreaga activitate infractionala s-a desfasurat dupa intelegeri si planuri bine stabilite, membrii gruparii adoptand un mod de lucru care sa implice cele mai mici riscuri posibile, intre celula de aprovizionare si distributia en-detail.

Astfel, membrii grupului din palierul intermediar organizau fiecare act infractional in parte in asa fel incat, in cel mai scurt timp posibil, dupa intalnirea cu sursele de aprovizionare, tigarile de contrabanda erau transportate si predate direct catre palierul de distributie.

Tot pentru reducerea riscurilor, membri gruparii evitau sa desfasoare acte infractionale cu cantitati mari de tigari, preferand efectuarea mai multor transporturi „mici”, de maxim 100 – 150 cartuse de tigari. Astfel, au existat situatii in care efectuau multiple transporturi, pe distante de zeci de kilometri, consecutiv.

In urma efectuarii mai multor activitati in prezenta cauza, au fost confiscate peste 60.000 tigarete provenite din acte de contrabanda.

Cu ocazia efectuarii perchezitiilor domiciliare au fost ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, peste 30.000 de tigarete si peste 100 de litri de alcool, susceptibil a proveni din contrabanda.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caras-Severin au fost aduse in vederea audierii un numar de 18 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul luptatorilor din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale Caras-Severin, precum si jandarmilor din cadrul IJJ Caras-Severin si IJJTimisoara. (Vlad Enciu)

Leave a Reply