Reactia filosofului Mihai Sora, tulburat de indiferenta tinerilor “care umpleau terasele” fata de protestul din centrul Timisoarei

Mihai Sora a participat, sambata seara, in Piata Victoriei din Timisoara, la mitingul de protest fata de modificarile aduse legilor justitiei, dar si fata de incercarea coalitiei PSD-ALDE de a indeparta Romania de valorile europene. Filosoful in varsta de 102 ani si-a exprimat sustinerea totala pentru Justitie si pentru Laura Codruta Kovesi.


“O justitie care nu e independenta, nu e justitie. Laura Kovesi reprezinta Justitia, cu majuscula, si de Justitie lor le este frica”, a spus Sora.

Dupa adunarea publica, filosoful Mihai Sora a scris pe Facebook ca, la protestul de la Timisoara, a fost tulburat de cateva lucruri. Printre acestea, tinerii relaxati care umpleau terasele de pe Corso si o mama cu doi copii care urmeaza sa plece din tara pentru ca nu vrea ca scoala sa-i ciunteasca copiii.

“Cateva lucruri m-au tulburat aseara (intr-un sens sau altul). Tinerii relaxati care umpleau terasele de pe Corso. Oamenii veniti sa protesteze in Piata Operei, – si in ochii carora puteai citi deopotriva ingrijorarea si perseverenta. Unii dintre acestia, calcand cu aceeasi determinare, pe acelasi caldaram, iesisera si in decembrie 1989. O mama cu doi copii – Dragos (8 ani) si Adela (4-5 ani) – care mi-a marturisit ca vine la proteste de multa vreme, de cand isi purta fetita in brate. Urmeaza sa plece din tara, la sotul plecat deja. Pentru ca nu vrea ca scoala sa-i ciunteasca si copiii, dupa ce alte institutii ale statului roman i-au ingenuncheat familia. Mi-a promis ca, acolo unde se va afla, pe meleaguri straine, va merge sa voteze. O cheama Oana”, a scris, duminica, pe Facebook, Mihai Sora.

Acesta a continuat lista cu lucrurile care l-au tulburat: “profilul darz al altei Oane la care tin mult – Oana Pellea – pe afisul cu Gellu Naum: mi-a reamintit o vorba mai veche ce spune ca poetii si mijlocitorii lor, actorii, sunt anume facuti sa stea in mijlocul oamenilor, la firul ierbii, pe strada”.

“Portile mari ale Operei care, dupa ce Piata se golise, s-au deschis dintr-odata, iar, din pantecul cladirii, au iesit zeci de copii veseli si nazdravani: fusesera la spectacolul ‘Sarea in bucate’. Inca nu stim daca ei vor fi sarea Pamantului, dar, ieri, in chip cu totul neasteptat, au luminat o piata intreaga”, a mai scris filosoful. (Mara Ion)

Leave a Reply