ALDE propune legalizarea drogurilor usoare in Romania! “Legalizarea canabisului ori crearea camerelor de consum supravegheat pot fi transpuse in practica”, anunta Calin Popescu Tariceanu

Moartea designerului Razvan Ciobanu, care a consumat droguri inainte de a urca la volanul masinii ucigase, este pretextul folosit de presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, modificarea legislatiei in vigoare pentru legalizarea drogurilor usoare.


Intr-o postare socanta pe Facebook, Tariceanu spune ca a venit timpul ca politicienii, impreuna cu parintii si profesorii, sa apuce taurul de coarne, iar la aceasta “cruciada” sa se alature si reprezentantii bisericii.

“A venit vremea sa abordam problema consumului de stupefiante cu ratiune si curaj si e nevoie de maximum de vointa politica.

Indiferent cine suntem, politicieni sau apolitici, de stanga sau de dreapta, parinti sau profesori, suntem de acord ca nu exista nimic mai pretios decat viata si siguranta copiilor nostri. Asa ca hai sa apucam taurul de coarne constienti fiind ca nu exista solutii miraculoase ci multa, multa munca.

Una dintre marile probleme este cea care tine de legislatia extrem de stufoasa de la noi. Legalizarea, spre exemplu, a canabisului in domeniul medical – o tema de mare actualitate la nivel mondial – interzicerea etnobotanicelor ori crearea asa numitelor camere de consum supravegheat pot fi discutate, analizate cu specialistii, pot fi transpuse in practica, dar reclama modificari in serie ale unor legi si implicarea a multe ministere: Ministerul Sanatatii, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor etc. In plus, nici legislatia europeana nu ajuta foarte mult prin concizie si claritate, din acelasi motiv ca la noi: o anume duplicitate si lipsa de barbatie politica, ceea ce lasa solutiile strict pe seama autoritatilor nationale.

Va trebui sa demaram, in perioada care urmeaza, discutii ample pe aceasta tema, atat cu autoritatilor statului din domeniu, cat si cu lideri ai ONG-urilor, directori de scoli si reprezentanti ai societatii civile, pentru a identifica cele mai bune si mai rapide solutii. Daca va fi nevoie, vom acorda unor asemenea ONG-uri statutul de institutii de utilitate publica, ceea ce le va asigura sprijinul statului, pentru ca munca lor este extrem de importanta in tinerea sub control a flagelului drogurilor.

Dorim sa avem alaturi de noi in aceasta cruciada pe reprezentantii bisericii, de orice confesiune ar fi ei, si marile companii romanesti sau straine care au programe consistente de responsabilitate sociala”, este o parte din textul postat de Calin Popescu Tariceanu pe reteaua de socializare. (V.E.)

Leave a Reply