Lovitura de teatru in dosarul in care milionarul Cristian Popa, supranumit “regele granelor” din Banat, este acuzat de o evaziune fiscala de peste 2,5 milioane de euro! Concluzia expertului, nimicitoare pentru DNA

Lovitura de teatru in dosarul 8012/30/2016 aflat pe rolul Tribunalului Timis, in care milionarul banatean Cristian Popa, din Sanandrei, alaturi de alti oameni de afaceri, sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, care a actionat pe piata tranzactiilor cu cereale din vestul tarii, si o evaziune fiscala de peste 2,5 milioane de euro.


La termenul din 13 mai, la dosarul cauzei a fost depusa o expertiza judiciara care rastoarna toate calculele DNA Timisoara. Mai exact, expertul care a evaluat tranzactiile cu cereale derulate prin firmele Cargo Pro Cereal Company, Cargo Pro Cereal Trading si INC 1975, inculpate in acelasi dosar, spune ca afacerile lui Cristian Popa si ale partenerilor sai nu au prejudiciat statul cu nici macar un cent.

“In urma studiului documentelor aflate la dosarul cauzei si a celor puse la dispozitie de parte, in concordanta cu legislatia aplicabila si jurisprudenta relevanta, in baza rationamentului profesional efectuat, expertul isi exprima opinia ca in cauza nu exista un prejudiciu penal produs de societatile Cargo Pro Cereal Company, Cargo Pro Cereal Trading si INC 1975, in urma inregistrarii in contabilitate a documentelor de achizitie de la cei 11 furnizori incriminati”, este raspunsul expertului la obiectivul fixat de catre instanta de judecata.

Conform ordonantei de retinere a DNA Timisoara, incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice.

“Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro)”, precizeaza procurorii.

Iata ca, la aproape doi ani de la trimiterea in judecata a inculpatilor Cristian Popa, Negoita Dragos Ciprian, Ivancea Ionut, Cadariu Ioan, Brosteanu Cristian, Cacareaza Vasile Tailor, Stanescu Sergiu Marinescu Chineata Alin Mihai si Mateescu Marius Mircea, vine un expert agreat de insatnta de judecata si spune ca nu exista prejudiciu. In aceste conditii, incepe sa capete contur acuzatia “regelui granelor” din Banat, Cristian Popa, care a acuzat faptul ca este o victima a sistemului.

“Consideram ca in cauza exista un interes personal al procurorului Adrian Golban, intrucat subsemnatul am calitatea de martor (pretins mituitor) intr-un dosar in care acesta este cercetat pentru infractiunea de luare de mita, lucrare penala aflata in lucru la structura centrala a DNA.

Ancheta ma vizeaza in mod exclusiv, intrucat si alti traderi de cereale au efectuat achizitii de la aceleasi firme “fantoma”, dar doar subsemnatului i se reproseaza acest aspect.

Acest fapt ne indreptateste sa consideram ca este vorba despre o actiune concertata, menita a ma inlatura de pe piata. In sensul acestei idei este de luat in considerare ca sesizarea penala a fost formulata de Garda Financiara, prin comisarul Pavel Roman, in contextul in care am refuzat sa-i dau bani cu titlu de mita prin intermediul prietenului sau, Staicu Vasile, fostul sef al SIIPI – Sectia Timis“, se mentioneaza intr-o plangere depusa la DNA – Structura Centrala. Urmatorul termen la Tribunalul Timis, 10 iunie. (G.I.)

Leave a Reply