Politistul timisean Cristian Amariei, care a fost impuscat de un infractor in timpul unei misiuni de punere in executare a unui mandat de urmarire internationala, a fost inmormantat, astazi, in cimitirul ortodox din orasul Recas, de un sobor de preoti, in frunte cu Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan.
Cortegiul funerar a fost format din sute de politisti din Timis si din judetele invecinate, rude, cunoscuti si simpli cetateni din zona in care aparatorul legii si-a desfasurat activitatea, care au venit sa-i prezinte un ultim omagiu celui care a fost agent sef principal Cristian Amariei si sa-l conduca pe ultimul drum.
In urma politistului mort la datorie, care mai avea doi ani pana la pensie, raman doi copii si o sotie indurerata, dar si o multime de intrebari la care, deocamdata, nu s-a gasit raspuns.
De ce nu purta vesta de protectie, de ce nu a fost informat ca este vorba despre un infractor deosebit de periculos, nu despre un banal talhar, cum a prezentat situatia unul dintre sefii sai, de ce au fost scosi in teren sute de politisti pe care, in prima faza a cautarilor, nu i-a coordonat nimeni, de ce mai exista in Timis arme letale clandestine, in conditiile in care la IPJ Timis exista un serviciu care ar trebui sa stie tot ce misca pe piata armelor legale si ilegale, de ce a trebuit sa vina seful IGPR pentru ca, imediat, la cateva ore, sa se anunte prinderea criminalului, etc.
In timpul slujbei oficiate la catafalcul politistului erou, Mitropolitul Banatului, abia stapanindu-si emotia, le-a recomandat colegilor sai sa-i ducă o fotografie de la inmormantare si criminalului, in spatele gratiilor, pentru a vedea ca nu a ranit un singur om atunci cand l-a impuscat pe Cristian Amariei, ci sute de oameni.
Prezent la ceremonia funerara, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului contractual, Dumitru Coarna, a acceptat ideea ca s-au facut greseli pe plan local, de catre cei care au pregatit actiunea de prindere a criminalului Marcel Lepa, fara sa-i studieze cazierul, pentru ca, altfel, ar fi trebuit sa angreneze in aceasta misiune luptatorii de la SAS.
“Aici era vorba de verificarea unei informații primare. Daca dumnealui avea informatia asta, clar ca o valorifica. Politia din Recas trebuia sa aiba cel putin doua veste antiglont pe tura, la sediul politiei. In momentul in care am o problema de tipul acesta, imi pun vesta si incerc sa ma protejez. Nu stie nimeni sa ne spuna care a fost primul glont. Am auzit teorii de la Bucuresti ca l-a lovit in gat si oricum murea. Asa vad cei care nu au facut in viata lor actiune pe teren, care in viata lor nu au iesit din birou. Nu trebuie sa mergem intr-o logica, cum ca au gresit cei de la Timisoara, au gresit cei de la nu stiu care serviciu. Problema de fond este de la cap, este a sistemului”, a declarat Dumitru Coarna.
Pe de alta parte, Mihaela Paven, sora politistului ucis, a intervenit in timpul unei emisiuni de la TV Europa Nova dedicata acestui subiect si a declarat ca acest sistem nu l-a meritat pe fratele sau.
“A fost trimis in misiune fara vesta antiglont, nu i s-a comunicat ca este vorba despre un infractor extrem de periculos. Fratele meu a lucrat 20 de ani in politie si niciodata nu a primit o vesta antiglont. Nu o sa dau nume, dar un sef din politie ne-a mintit in fata, ne-a spus ca acest criminal era este condamnat doar pentru o simpla talharie. Deci, nu studiasera cazierul criminalului. Ce sa mai spunem, criminalul va fi dus intr-un loc in care va avea mai multe drepturi decat in afara, fratele meu este dus la groapa. Nu cred ca tara, sistemul, l-au meritat pe fratele meu”, a spus, extrem de emotionata, Mihaela Paven. La finalul slujbei de inmormantare, militarii au tras trei salve de focuri de arma in sus, dupa care a fost intonat imnul Romaniei, iar sirenele autospecialelor de politie au sunat asurzitor timp de cateva minute. Sincere condoleante familiei indurerate!
Sa mai spunem ca Cristian Amariei a fost inmormantat chiar de Ziua Eroilor, ziua pomenirii eroilor romani care au cazut pe toate campurile de lupta de-a lungul veacurilor, ceea ce poate nu e o simpla concidenta… A fost amintit in slujba oficiata de Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. (G.I.)