BREAKING NEWS! Pe lista viitorului guvern PNL se afla si doi banateni: rectorul UVT, Marilen Pirtea, la Educatie, si Marcel Vela, fostul primar din Caransebes, la Interne    Un grup de sapte membri ai CSM, printre care si judecatorul timisorean Mihai Balan, cer revocarea presedintei Lia Savonea, pentru o serie de nereguli manageriale    Lipsa de performanta a lui Nicolae Robu in fruntea PNL Timis ar putea sa duca la inlocuirea acestuia cu deputatul Marilen Pirtea    Doi politisti din cadrul IPJ Timis care au parasit sistemul in urma unor presiuni sau incidente, vor fi prezenti, maine seara, de la ora 19, la emisiunea Cronica rutiera, a TV Europa Nova Timisoara    Norvegienii, nemultumiti ca UEFA a permis accesul copiilor pe Arena Nationala: "Este o mare gluma. Asta nu e o pedeapsa, e bataie de joc!"    Actrita Tamara Buciuceanu Botez a decedat la varsta de 90 de ani

Nebunie pe piata imobiliara din Timis! Bordeie construite sub pamant, pe care dezvoltatorii spera sa le vanda cu 75.000 euro bucata

Un grup de tineri vizionari a construit la Sacalaz, langa Timisoara, un cartier de eco bordeie, compus din mai multe case acoperite cu pamant, un proiect socant pentru piata imobiliara din Timis si din Romania.

Proiectul pilot este finantat din bani europeni, insa antreprenorii sunt convinsi ca vor gasi clienti care sa accepte provocarea de a achizitiona astfel de locuinte ecologice, la preturi cuprinse intre 47.000 si 75.000 de euro, in functie de suprafata.

Initiatorul proiectului inspirat din arhaismul constructiilor din vremea lui Stefan cel Mare, Vlad Stanciu, a dezvaluit ca bordeiele sunt realizate din lemn si argila, acoperite cu vegetatie, fiind mult mai confortabile decat orice apartament de la bloc.

“Avem vegetatia pe acoperis, care inlatura sau opreste razele soarelui si, fiind pamant dedesubt, care e umed, avem o coaja racoroasa a casei vara. Iarna, cand sunt minus 20 de grade afara, casa se poate incalzi, intr-o ora ajunge la plus 25 grade.

Vara, pe pereti se face o micro evaporare, asa cum se intampla la casele batranesti, ca asta face argila, si atunci racoreste putin, iar iarna e ca si o teracota odata ce s-a incalzit ramane calda. Umiditatea ramanand constanta, noi putem garanta ca nu o sa creasca bacterii, mucegaiuri, nu o sa se faca condens”, a declarat Vlad Stanciu.

Acesta a precizat ca se folosesc materiale de genul celor din vremea lui Stefan cel Mare, cand bordeiele erau facute sub pamant, iar pe acoperis erau plantate straturi de legume pentru camuflaj, doar ca in prezent se foloseste betoniera si cofragul. In aceste conditii, toti peretii unei case se pot face in doar doua zile. (Mara Ion)

Leave a Reply

%d bloggers like this: