“Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este pentru noi un partener cu traditie”, spune Gheorghe Lapadat, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a prezentat, in cadrul unei actiuni gazduite de CCIA Timis, instrumentele de garantare, ca sprijin pentru comunitatile locale, mediul antreprenorial si tanara generatie.


Au fost abordate subiecte legate de programele guvernamentale derulate de catre FNGCIMM, oferta de garantare pentru IMM-urile din toate domeniile de activitate, inclusiv pentru start-up-uri, pentru persoane fizice si a altor categorii de beneficiari.

Orientarea catre client, sustinerea accesului la finantare ca misiune institutionala, a constituit baza mesajelor directorului general al FNGCIMM catre mass-media, pentru a fi diseminate mediului antreprenorial si autoritatilor publice locale din Regiunea de Vest, fermierilor, beneficiarilor PNDR si POPAM, cat si tinerilor care doresc sa investeasca in dezvoltarea personala.

“Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a demarat inca de anul trecut o campanie de initiere a dialogului cu presa si cu potentialii beneficiari – antreprenorii, fermierii sau reprezentanti ai institutiilor publice – la nivel regional si local. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este pentru noi un partener cu traditie, si dorim sa dezvoltam acest parteneriat pe viitor, pentru a veni impreuna in sprijinul mediului antreprenorial. Ne dorim sa identificam nevoile specifice ale antreprenorilor sau ale fermierilor pentru a putea oferi solutii de garantare personalizate, optimizate”, a declarat Gheorghe Lapadat, director general FNGCIMM.

De asemenea, Florica Chirita, presedintele executiv al CCIA Timis, a subliniat buna colaborare cu Fondul National de Garantare a Creditelor.

„Noi, Camera de Comert, sprijinim mediul de afaceri, iar aceasta este inca o oportunitate de a face acest lucru. Sprijinim antreprenorii si antreprenoriatul, prin garantare si finantare. Vreau sa pun accent pe colaborarea noastra foarte buna cu Fondul National de Garantare si cu domnul director si am dori ca de acum inainte sa organizam cat mai multe evenimente impreuna, pentru ca Timisul, din toate punctele de vedere, este fruntas. Numai anul trecut am avut doua evenimente care au avut un real succes. A existat interes, este bine-venita si aceasta intalnire”, a spus Florica Chirita.

Activitatea derulata de FNGCIMM in Regiunea de Vest si in judetul Timis, in  perioada 2002-2019, releva ca antreprenorii din aceasta regiune au accesat peste 5.200 garantii, in valoare de circa 1,2 miliarde lei din care in judetul Timis au fost aprobate 2400 garantii in valoare de aproximativ 660 milioane lei.

Prin programul Start-up Nation 2017-2019 (SUN), in Regiunea de Vest au fost sprijiniti circa 370 antreprenori, valoarea garantiilor acordate pentru creditele „punte” fiind de peste 57 milioane lei. Judetul Timis a accesat circa 150 de garantii, cu o valoarea de peste 22 milioane lei.

In ceea ce priveste distributia sectoriala, 33% din garantiile acordate in perioada mentionata, au fost accesate de catre start-up-urile ce au ca obiect de activitate industria alimentara, 11% – fabricarea de mobila, iar sectorul serviciilor este reprezentat preponderent de sanatate.

Referitor la sectoarele economice pentru care au fost acordate garaniiile FNGCIMM pentru creditele SUN, remarcam ca in judetul Timis pe primul loc se situeaza industria alimentara – echipamente pentru fabricarea painii, urmata indeaproape de sectorul serviciilor in sanatate – fitness, intretinere corporala. Observam, in consecinta, reflectarea directa a tendintelor comportamentale moderne, legate de calitatea nutritiei si stilul de viata sanatos.

Contributia FNGCIMM in cadrul PNDR 2014 – 2020, in baza OUG 79/2009 privind renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale, s-a concretizat prin dinamizarea programelor de dezvoltare durabila dedicate beneficiarilor publici locali care au in derulare proiecte de infrastructura rutiera, sociala si educationala, de alimentare cu apa sau canalizare.

Astfel, peste 580 de garantii, in valoare de peste 785 milioane lei au fost acordate in Regiunea de Vest in perioada 2010 -2019, in vederea facilitarii accesului la finantare.

Beneficiarii din Regiunea de Vest ai Programului guvernamental “Investeste in tine”, lansat in anul 2018, au obtinut finantari pentru dezvoltare personala in valoare de circa 1,5 mil. lei. (I.P.)

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Leave a Reply