Sistemul RO-ALERT incepe o noua perioada de testare in Timis! Persoanele care primesc mesajul “Test” pe telefonul mobil, nu trebuie sa se alarmeze si sa ia masuri de autoprotectie

In perioada urmatoare, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, va realiza o noua runda de testari ale Sistemului RO-ALERT.


Activitatea are scopul de a examina functionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test catre telefoanele mobile aflate in raza celulelor de telefonie mobila din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru receptia mesajelor RO-ALERT si care se vor afla in aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor receptiona urmatorul mesaj: TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea masurilor de autoprotectie”.

Modurile de afisare si sunetele de avertizare sunt diferite in functie de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandam cetatenilor sa se asigure ca pe terminalele mobile sunt realizate setarile corespunzatoare.

Informatiile privind configurarea telefoanelor, in functie de model si de operatorul de telefonie mobila, sunt puse la dispozitia publicului pe portalul www.ro-alert.ro si pe site-urile operatorilor publici de retele de comunicatii mobile.

Asiguram opinia publica asupra necesitatii si utilitatii derularii acestor activitati de testare a sistemului.

INFO BACKGROUND

Din momentul operationalizarii Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) si pana in prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populatiei, in situatii reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundatii sau viituri, degajari mari de fum in urma incendiilor sau prezenta unor animale salbatice periculoase in zone locuite (ursi), toate aceste situatii au impus avertizarea cetatenilor din zonele vizate, in timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populatia a fost informata de existenta pericolului imediat si a putut adopta masurile de autoprotectie.

Ce este Sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizarii şi alarmarii populaţiei in situaţii de urgenţa, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei in caz de urgenţa majora.

Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta/desena zona in care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele  retelelor de comunicatii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicatii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile si configurate corespunzator care se afla in acele zone.

Cand se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar in situatii majore de urgenta, in zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundatii amenintatoare, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.

Ce tipuri de telefoane receptioneaza mesajele RO-ALERT?

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista semnal GSM 2G/3G/4G. Nu conteaza daca aveti servicii de tip abonament sau prepay si nu se percep costuri sau taxe pentru receptionarea mesajelor RO-ALERT. In situatia in care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie sa aveti telefoane de tip smartphone pentru a receptiona mesajele de tip RO-ALERT. (I.P.)

Informatii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile in sectiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro. (I.P.)

Leave a Reply