BREAKING NEWS! Dana Girbovan, judecator la Curtea de Apel Cluj-Napoca, este noua propunere a PSD pentru functia de ministru al Justitiei     Abia intors din concediu, Nicolae Robu a decis ca Primaria Timisoara sa contracteze un credit de aproape 204 milioane de lei, necesar pentru refinantarea altor imprumuturi publice ajunse la scadenta     Un sofer de troleibuz din Timisoara a fost concediat de catre conducerea RATT, dupa ce a postat pe Facebook mesajul "noua conducere fura mai mult decat cea veche"     CJ Timis a demarat elaborarea PUZ-ului pentru construirea unei parcari supraetajate, in centrul Timisoarei, pe locul fostului Comisariat Militar     Politistii din Lugoj au retinut doi tineri, cu varste de 22 si 24 de ani, care au spart un magazin din Lugoj, de unde au furat mai multe scule electrice si o schela metalica, toate in valoare de 8.600 de lei     Ripensia a invins UTA cu 2-1, pe Stadionul Electrica, dupa ce a fost condusa de aradeni timp de 87 de minute

Teste anticoruptie in spitale! Ministrul Sanatatii a anuntat ca va folosi “pacienti sub acoperire” pentru a-i prinde pe medicii care cer spaga

Anunt devastator pentru medicii din spitalele de stat, care obisnuiesc sa ceara spaga pentru a-si face meseria. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intentioneaza sa trimita in unitatile spitalicesti din tara “pacienti sub acoperire” pentru a-i identifica pe medicii care conditioneaza actul medical de mita.

Aceasta metoda non-invaziva din punct de vedere al procedurilor penale reprezinta, in viziunea Sorinei Pintea, unul dintre primii pasi care va duce la combaterea coruptiei din sistemul de sanatate.

“Avem o strategie anticoruptie si am pus in aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de “pacient sub acoperire” care sa mearga la un anumit spital, ales in functie de gradul de satisfactie al pacientului, sa verifice daca cele sesizate de pacienti sunt mai mult sau mai putin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care il analizam, iar daca vedem ca scade gradul de satisfactie si creste numarul pacientilor care spun ca li s-a cerut spaga, trimitem acesti pacienti sub acoperire”, a explicat, luni, ministrul Sanatati.

La Spitalul Fundeni din Bucuresti, angajatii au semnat, in primavara acestui an, la solicitarea conducerii unitatii sanitare, “declaratii anti-mita”, in care isi iau angajamentul sa nu ceara sau primeasca bani de la pacienti. De asemenea, pe peretii spitalului au fost lipite afise prin care pacientii sunt informtti ca angajatii acestui spital nu primesc “plic”.

Initiativa ministrului Sanatatii de a trimite “pacienti sub acoperire” pentru a indentifica angajatii din spitale care iau spaga a fost intampinata cu ostilitate de medici, care sustin ca nu conditioneaza actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte putini. In acest context, medicii o acuza atat pe Sorina Pintea, cat si presa, ca duc o campanie impotriva lor.

“Eu cred ca sunt si medici cinstiti, dar stim cu totii ca lucrurile sunt inca nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient si spune: acesta este tariful. Sunt spitale in aceasta tara unde medicii spun: ‘Nu este nevoie, multumim.’ Eu cred ca nu merita acesti oameni, pentru cativa care fac asta, sa fie murdariti”, a mai spus ministrul Sanatatii. (Mara Ion)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: