Piata muncii din Banat, stimulata printr-un proiect transfrontalier derulat de camerele de comert din Timisoara si Zrenjanin. Someri din Serbia si-ar putea gasi de lucru in zona de vest a Romaniei (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de partener, impreuna cu Agentia Regionala pentru Dezvoltare Socio-Economica Banat, in calitate de partener coordonator, si Camera de Comert si Industrie a Serbiei, prin Camera Regionala din Districtul Central al Banatului Zrenjanin – partener, anunta lansarea Proiectului cu titlul „Sa valorificam piata muncii din Banat prin nevoi realiste”


Proiectul este finantat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia, Axa Prioritara 1: Promovarea ocuparii fortei de munca si imbunatatirea serviciilor de baza pentru o crestere favorabila incluziunii, Obiectivul 1.1.: ”Ocuparea si mobilitatea fortei de munca”.

Obiectivul general al proiectului se incadreaza in obiectivul programului de finantare, respectiv, vizeaza identificarea unui echilibru al pietei fortei de munca din zona transfrontaliera Romania-Serbia, urmare a ratei ridicate a somajului din Serbia si a lipsei de angajati in partea de vest a Romaniei.

Proiectul are o durata de implementare de 12 luni, incepand cu luna iulie a acestui an, iar bugetul acestuia este de 233.975 euro. 

Grupul tinta al proiectului este format din someri si persoane care se afla in cautarea unui loc de munca, reprezentanti ai autoritatilor locale, regionale si nationale, firme si agenti economici, organizatii care sprijina dezvoltarea afacerilor, dar si alte categorii, inclusiv rezidenti din regiunea transfrontaliera.

In cadrul proiectului se va elabora un studiu privind forta de munca din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia, “Studiu privind Piata Fortei de Munca in regiunea Banat”, care va contine analiza situatiei actuale, obiective, masuri si prioritati, oferind un model viabil si sustenabil de imbunatatire a situatiei prezente atat pentru partea romana, cat si pentru cea sarba.

De asemenea, in cadrul planului comun de actiuni si organizarea conferintelor tematice, care va fi pus in aplicare de comitetul consultativ,  se are in vedere instruirea a 80 de persoane din grupul tinta (persoane care se afla in cautarea unui loc de munca, tineri, persoane care intentioneaza sa isi deschida o afacere proprie) prin sesiuni de training gratuite.

Totodata, va fi creat un portal cu informatii specifice din domeniu, disponibil in trei limbi, romana-sarba-engleza, iar in final, in Romania, va fi organizat un targ al locurilor de munca, in timp ce, in Serbia, va avea loc o intalnire  B2B, in domeniul fortei de munca. Coordonatorul acestui proiect, din partea CCIA Timis, este Adrian Almasan. (I.P.)

Leave a Reply