CCIA Timis promoveaza in Turcia produsele „made in Timis”. Intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri din Istanbul (P)

O delegatie din cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis s-a intalnit, in cursul zilei 4 septembrie, cu conducerea superioara a Camerei de Comert Istanbul (ICOC).


Delegatia camerei timisene a fost primita de Israfil Kuralay, vicepresedintele ICOC si de  directorii departamentelor de relatii internationale, formare profesionala si targuri-expozitii.

Discutiile au vizat in principal identificarea de oportunitati si proiecte concrete de cooperare inter-institutionala, cu efecte benefice asupra comunitatii de afaceri din cele doua regiuni si tari. Au fost puse in discutie aspecte privind organizarea la Timisoara si Istanbul de evenimente economice – misiuni economice, forumuri de afaceri, intalniri B2B -, participarea firmelor timisene la targuri si expozitii internationale cu finantare de la Guvernul turc, schimburi de experienta si bune practici in domeniul invatamantului profesional.

In acest sens, la initiativa ICOC, a avut loc o intalnire de lucru intre managerul Directiei de Formare Profesionala a CCIAT, Tania Avramov, si specialisti ai departamentului de profil, unde vor fi stabilite conditiile concrete de organizare la Timisoara a primelor schimburi de bune practici in domeniul industriei alimentare si alimentatiei publice.

Vizita noastra la Camera de Comert Istanbul a avut ca scop principal facilitarea patrunderii pe piata din Turcia a companiilor timisene si intensificarea relatiilor de afaceri bilaterale. In prezent, exista o dinamica ascendenta a numarului de companii cu capital turcesc in Romania.

Dupa ce am prezentat in extenso economia Judetului Timis, avantajele calitative si competitive ale judetului nostru, a oportunitatilor de afaceri si investitii oferite de piata timiseana, am adresat conducerii ICOC invitatia de a veni la Timisoara pentru a participa la Forumul de Afaceri multi-partit, care va avea loc in 24 octombrie, unde firmele timisene se vor putea intalni cu companii din Cehia, Federatia Rusa, Grecia si, acum, Turcia.

Cu acea ocazie, vom semna cu ICOC si o Conventie de Colaborare care sa ofere cadrul institutional pentru dezvoltarea de afaceri bilaterale de succes. Avem convingerea ca dupa intalnirile si discutiile avute in aceste zile, numarul investitiilor turcesti in judetul nostru va creste, iar serviciile si produsele „made in Timis” vor fi mult mai prezente si apreciate pe piata turceasca.

Suntem deosebit de incantati de primirea facuta de cea de-a doua camera de comert din Europa, de deschiderea si interesul exprimat de a colabora cu noi si firmele timisene”, a declarat Florica Chirita, presedintele executiv CCIAT.

Despre Camera de Comert İstanbul

De la infiintarea sa in 1882, Camera de Comert İstanbul (ICOC) este cea mai eficienta si mai influenta organizatie in climatul de afaceri al Turciei, Presedintele ICOC participand la luarea deciziilor economice si legislative din cadrul Guvernului turc. In prezent, ICOC reprezinta peste 400.000 de companii din toate domeniile de activitate si elaboreaza publicatii atat in limba turca, cat si in alte limbi, in scop informativ. ICOC colaboreaza cu numeroase camere de comert si organisme internationale, cum ar fi UNIDO, ITC, ASCAME etc.

Despre relatiile bilaterale Romania-Turcia

La nivelul lunii februarie 2019, in Romania erau 15.491 de firme cu capital turcesc, cu o valoare totala a capitalului subscris de 517 mil. euro. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale Romania – Turcia s-a situat, la sfarsitul anului trecut, la 5,58 miliarde euro.

Turcia continua sa fie primul partener comercial al Romaniei din afara UE si al 5-lea partener in cadrul schimburilor internationale totale ale Romaniei, respectiv al 10-lea partener la export si al 7-lea la import. Romania este, de asemenea, unul din partenerii comerciali importanti ai Turciei, fiind pe locul 15 la export si pe locul 17 la import. Conform statisticilor ORC, in Judetul Timis sunt inmatriculate 73 de firme cu asociati din Turcia. (I.P.)

Leave a Reply