Legea PMP care interzice infractorilor sa candideze la alegerile locale si parlamentare, adoptata tacit de Senat. Printre semnatarii initiativei legislative, si deputatul de Timis Cornel Samartinean

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege al PMP care prevede ca persoanele care au suferit condamnari penale definitive sa nu poata fi alese in demnitati publice, precum functia de europarlamentar, parlamentar, membru al Executivului, presedinte al Romaniei, consilier judetean sau consilier local.


Proiectul semnat de mai multi alesi ai PMP, inclusiv de liderul partidului Eugen Tomac, cand era parlamentar, propune modificarea unor acte normative in domeniul electoral.

“Nu pot fi alesi in demnitatea de membru din Romania in Parlamentul European: a) cetatenii care fac parte din categoriile prevazute la art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata; b) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie; c) persoanele care au suferit condamnari penale”, prevede proiectul de lege adoptat tacit de Senat.

De asemenea, “Nu pot fi alesi in demnitatea de Presedinte al Romaniei: a) cetatenii care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata; b) cetatenii care au fost alesi anterior, de doua ori, ca Presedinte al Romaniei; c) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie; d) persoanele care au suferit condamnari penale.”

Initiativa legislativa prevede modificarea unui articol din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente: “Nu pot fi alesi in demnitatea de senator sau deputat, dupa caz: a) cetatenii care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata; b) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie; c) persoanele care au suferit condamnari penale”.

Totodata, “Nu pot fi alesi in demnitatea de primar, consilier local sau consilier judetean: a) cetatenii care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 alin. (l ) din Constitutia Romaniei, republicata; b) debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie; c) persoanele care au suferit condamnari penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.

Senatul a fost prim for sesizat pe initiativa legislativa, decizia finala apartinand Camerei Deputatilor. (Mara Ion)

Leave a Reply